Ciasto Napoleona - klasyczny przepis z czasów radzieckich - który podam poniżej, moim zdaniem jest silnie związany z świętami noworocznymi - jak sałatka z oliwek, zapach choinki i pomarańczy. Ten przepis pojawił się w czasach radzieckich, które zabrały mi dzieciństwo. Być może dlatego jest to bardzo ekonomiczne ciasto - przechodzą do niego najprostsze produkty, minimum jajek i masła.
Niemniej jednak nasze matki, które żyły w trudnych czasach, wiedziały, jak przygotować wakacje. Ciasto „Napoleon” - moje (i wiele innych osób) ulubione ciasto. Jest szczególnie smaczny drugiego dnia po upieczeniu. Lubię wstawać wcześnie rano 1 stycznia i spokojnie wypić filiżankę kawy z tym ciastem, patrząc przez okno na odnowiony świat ...
Jeśli często gotujesz ciasto, nauczysz się, jak zrobić je bardzo szybko. Ale po raz pierwszy może to wydawać się trochę kłopotliwe. Niemniej jednak nie radzę kupować gotowego ciasta: może mieć zły smak. Jestem pewna, że ci się spodoba.
Answering to comment