Po prostu fantastyka ! Superowe ciasto spodoba się każdemu. Wilgotny murzynek z delikatnym orzeźwiającym kremem, po prostu bajeczne połączenie smaków.
Składniki
Murzynek:
margaryna: 250 gramów
cukier: 1 szklanka
ciemnego kakao: 3 kopiaste łyżki
woda: 0,5 szklanki
mąka pszenna: 2 szklanki
jajka: 5
proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki
sól: szczypta
Poncz cytrynowy:
woda: w temp. pokojowej: 0,5 szklanki
sok wyciśnięty z połowy cytryny
cukier do smaku
Masa cytrynowa:
śmietana kremówka 30%: 0,5 litra
gorąca woda: 0,5 szklanki
galaretka cytrynowa: 2 paczuszki
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie przepisu
1. Pokrojoną na kawałki margarynę zagotowujemy z wodą, kakao i cukrem i studzimy.
2. Następnie masę przelewamy do sporej miski dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
3. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do masy.
4. Mieszamy energicznie łyżką.
5. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x35 cm.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnio i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
7. Ciasto studzimy, kroimy na dwa blaty.
8. Składniki ponczu dokładnie mieszamy.
9. Następnie spodnią część murzynka przekładamy wraz z papierem do blaszki, nasączamy mieszanką obficie.
10. Masa śmietanowa: Galaretki dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia do temp. pokojowej1 często mieszamy aby się nie zbryla i nie powstały kluchy.
11. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, jednym ruchem przelewamy przestudzoną galaretkę, miksujemy na najszybszych obrotach.
12. Potem masę wkładamy do lodówki dopóki osiągnie konsystencję gęstego budyniu.
13. Jak już stanie się krem a wyłożcie na ciasto, również wyrównajcie powierzchnię. Następnie przykrywamy drugą częścią Murzynka i dociskamy lekko, wstawimy do lodówki na godzinę.
14. Po upływie godziny przygotowujemy polewę czekoladową.
15. Na zakończenie dekorujemy ciasto, odstawiamy do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Smacznego !