Szybkie i proste ciasto

2020-07-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Szybkie i proste ciasto
Prawdopodobnie nie ma takiej osoby, która nie chciałaby smażonych lub pieczonych ciast z ciasta drożdżowego. Ale przygotowanie tego testu według wszystkich zasad jest bardzo długim procesem. Chociaż lubię „robić” ciasto drożdżowe, ale czasem zdarzają się sytuacje, gdy goście, gdy przybywają, pilnie potrzebują upiec ciasta. I tu na ratunek przychodzą przepisy na szybki test drożdży. Takie przepisy są prawdziwym znaleziskiem dla zapracowanych gospodyń domowych.

Proponuję ekonomiczną opcję przygotowania szybkiego ciasta drożdżowego na ciasta na wodzie. Do tego testu potrzebujesz prostych składników, które są zawsze w kuchni. Ciasto jest przygotowywane bezproblemowo. Ale placki, choć smażone, a nawet pieczone, okazują się miękkie i smaczne.

Składniki

    • mąka pszenna: 500 gram + 60 gram (na ciasto)
    • suche drożdże: 10 gram
    • cukier: 35 grwm
    • woda (ciepła): 300 ml
    • olej roślinny: 60 ml
    • sól: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotujemy niezbędne produkty.
  2. składniki na ciasto
  3. 2. W pojemniku łączymy 60 g przesianej mąki, drożdży i cukru, mieszamy.
  4. połączone suche składniki
  5. 3. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj serwetką i czyść w ciepłym miejscu przez 15 minut.
  6. dodajemy wodę do suchych składników
  7. 4. Po wyznaczonym czasie wlej olej do zwiększonej mieszanki drożdży i wlej sól, delikatnie wymieszaj.
  8. dodajemy sól i olej i mieszamy
  9. 5. Dodaj trochę mąki i zacznij wyrabiać ciasto, najpierw w misce. Następnie połóż na stole, posyp mąką i kontynuuj ugniatanie na stole. Zagniataj, aż ciasto zacznie łatwo oddzielać się od rąk i od stołu.
  10. dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto
  11. 6. Smarujemy miskę niewielką ilością oleju roślinnego, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ręcznikiem i kładziemy w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
  12. zagniecione ciasto
  13. 7. W tym czasie ciasto będzie rosło bardzo dobrze. Jest bardzo miękki, elastyczny, nie pęka, dzięki czemu można go cienko zwinąć. Ciasta można łatwo zrywać podczas formowania i nie otwierają się podczas pieczenia.
  14. wyrośnięte ciasto na drożdżach
  15. 8. Szybkie ciasto drożdżowe na wodzie jest gotowe. Stawiamy na stole i zaczynamy gotować ciasta. Przed wysłaniem do piekarnika pozwól produktom „zbliżyć się” na około 15 minut.
  16. szybkie i proste ciasto
Chleb żytni razowy
(1)
Chałka drożdżowa
(1)
Wieniec - chleb z farszem s kaszy gryczanej i twarogiem
(1)
Indyjski chleb Naan
(1)
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
(1)