Fantastyczny sernik z podwójna warstwą bananową i czekoladową !
Fantastyczny sernik z podwójna warstwą bananową i czekoladową !
2020-03-03
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Fantastyczny sernik z podwójna warstwą - czekoladową i bananową z czekoladą na zimno. Doskonałe połącznie sera, czekolady i bananów. Bardzo już dla mojej rodziny smakuje!
Składniki
Spód czekoladowy:
jajek: 5
cukier: 170 gramów
masło: 180 gramów
gorzka czekolada: 150 gramów
Warstwa czekoladowa:
twaróg sernikowy z wiaderka: 500 gramów
cukier pudru: 120 gramów
zimna śmietana 30%: 200 mililitrów
żelatyna: 3 łyżeczki rozpuszczone w 70 mililitrach wrzącej wody
deserowa czekolada (roztopioną): 100 gram
czekolada mleczna: 100 gram
Warstwa bananowa:
twaróg sernikowy z wiaderka: 500 gramów
banany: 2-3
cynamon: szczypta
cukier: 100 gramów
żelatyna: 3 łyżeczki rozpuszczone w 70 ml wrzącej wody
Wykonanie przepisu
1. Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Następnie całe jajka ubijamy z cukrem.
3. Masło kroimy na kawałeczki i razem z czekoladą topimy na małym ogniu - nie gotujemy do wrzenia i kładziemy stygnąć.
4. Ostygniętą (letnią) czekoladę wlewamy do masy jajecznej. Powoli i delikatnie mieszamy trzepaczką. Jednolitą masę lejemy do okrągłej tortownicy o średnicy 26 centymetrów.
5. Tortownicą uderzymy kilka razy o stół - by pozbyć się pęcherzyków powietrza. I kładziemy do piekarnika piec około 25-30 minut.
6. Robimy warstwa czekoladowe Na początku śmietanę ubijamy na sztywno. Ser łączymy z cukrem i dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając. Dodajemy ostudzoną żelatynę i dobrze mieszamy. Na koniec łączymy z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
7. Masę lejemy na czekoladowy spód, wstawiamy do lodówki i schładzamy przez około półtora godziny.
8. Robimy warstwa bananowe: Banany obieramy i kroimy.
9. Następnie banany delikatnie przesmażamy na patelni i dodatkiem masła i cynamonu - studzimy oraz rozgniatamy widelcem. Ser łączymy z cukrem i dodajemy banany oraz żelatynę.
10. Już gotową warstwę zalewamy na tężejącą warstwę czekoladową. Ciasto kładziemy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie wybieramy i podajemy. Smacznego!