12 sztuk
½ szklanki mąki pszennej (lub więcej pełnoziarnistej)
¾ szklanki brązowego cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
¾ szklanki przecieru jabłkowego
½ szklanki rozpuszczonego masła np. kokosowego, innego roślinnego roślinnego lub oleju * (*/ zazwyczaj olej zamieniam na jogurt grecki. Nie należy używać wtedy papilotek, gdyż ciasto do nich przywiera. Nie ma jednak problemu z wyjęciem muffinek z formy silikonowej, pokrytej powłoką teflonową czy spryskanej tłuszczem do pieczenia.)
1 starte jabłko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki startej marchewki
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów, lekko posiekanych
opcjonalnie – ½ szklanki płatków kokosowych lub migdałowych
(1)