Zupa pomidorowa z kurczakiem

2023-04-30 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Zupa pomidorowa z kurczakiem
Ta zupa z przecieru pomidorowego jest naprawdę prosta do wykonania. Pomidory i inne warzywa upiekłam w piekarniku. Razem z nimi upiekłam również kurczaka. Chociaż uwielbiam takie zupy, zawsze brakuje mi w nich pełni, więc kawałki kurczaka dodały zarówno pełni, jak i dodatkowego smaku.

Do tej zupy nie trzeba używać bulionu. Warzywa upiekłam na głębokiej patelni, dzięki czemu powstało sporo płynu. Po odcedzeniu wszystkiego zupa nie była ani zbyt płynna, ani zbyt gęsta.

Smak tej zupy zależy również od samych pomidorów. Im dojrzalsze i bardziej soczyste pomidory, tym zupa będzie smaczniejsza.

Użyłam dwóch piersi z kurczaka, które przekroiłam wzdłuż na kilka kawałków, a następnie lekko rozbiłam. Jeśli masz resztki smażonego kurczaka, możesz je wykorzystać w sałatce.

Kurczaka zamarynowałam przyprawą do kurczaka Santa Maria. Oczywiście inne przyprawy też są w porządku.

Użyłam niskotłuszczowej śmietany. Możesz ją zastąpić śmietaną roślinną.

Najbardziej lubię tę zupę z grzanką ciabatta.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 kg pomidorów, przekrojonych na pół
    • 2 małe marchewki, pokrojone w duże paski
    • 1 czerwona papryka, pokrojona na kilka kawałków
    • 1 czerwona cebula, pokrojona na kilka kawałków
    • 1 główka czosnku (ok. 4 ząbki), (odciąć górę)
    • 1/3-1/2 st. 1-1/2 łyżki niskotłuszczowej śmietany
    •  garść bazylii
    •  oliwa z oliwek
    •  sól, czarny pieprz
    Kurczak:
    • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych wzdłuż na 2-3 kawałki
    • przyprawa do kurczaka (użyłam 1 1/2 łyżki. "Santa Maria seasoning"
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól, czarny pieprz
    Dodatkowo:
    • tea lub inne jasne pieczywo

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Umieść warzywa w głębokim naczyniu do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz.
  2. 2. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  3. Reklama
  4. 3. W tym momencie, w razie potrzeby, lekko zanurzyć filety z kurczaka. Skropić olejem, posypać solą i pieprzem oraz natrzeć przyprawami. Pozostawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na około 20 minut.
  5. 4. Po 25 minutach wymieszaj warzywa, przenieś na spód piekarnika, a na środku umieść blachę z kurczakiem. Piec przez około 18-20 minut, góra-dół, następnie smażyć wachlarzowo jeszcze przez kilka minut, aby się schrupały.
  6. 5. Zupę lekko ostudzić. Wyjąć czosnek, wycisnąć lub usunąć miękką część. Dodać bazylię na wierzch warzyw i przecierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę. Dodać sól i pieprz.
  7. 6. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić kurczaka na około 5 minut, aby odpoczął. Następnie pokroić w kostkę.
  8. 7. Aby opiekać chleb na patelni: na patelni posmaruj kostki chleba olejem i smaż, aż będą lekko zarumienione.
  9. 8. Zupę podawaj z kurczakiem i kawałkami chleba.
Zupa pomidorowa z kurczakiem
Zupa pomidorowa z kurczakiem
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i krewetkami
(2)
Harira - tradycyjna marokańska zupa
(1)
Zupa gulaszowa przepis prosty
(1)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)
Zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką i kiełbasą
(1)
Zupa-krem z cukinii
(1)
Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne
(1)
Zupa ogórkowa z ryżem
(1)
Rassolnik z fasolą i grzybami
(1)