Manny pudding jak w przedszkolu

2020-09-19 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Manny pudding jak w przedszkolu
Zrób pudding zamiast kaszy manny - dzieci to pokochają! Kuchnia angielska słynie z puddingów. Warto zapamiętać słynny świąteczny pudding z suszonymi owocami i orzechami. Miłośnikom kaszy manny spodoba się ten przepis. Budyń można zjeść od razu, ale lepiej schłodzić. W lodówce doskonale zagęszcza się i zachowuje swój kształt. Dzięki temu dzieci mogą ugotować taki budyń w silikonowych foremkach na porcje.

Składniki

    • mleko: 500 ml
    • kasza manna: 120 gram
    • cukier: 40 gram
    • masło: 20 gram
    • jajka: 1 szr 
    • skrobia kukurydziana: 1 stołowa łyżka 
    • cukier waniliowy: 1 łyżeczka 
    • sól: 1 gram
    Smarowanie:
    • żółtka jaj: 1 szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Odmierz składniki.
  2. składniki na manny pudding
  3. 2. Doprowadź mleko do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszaj do rozpuszczenia.
  4. doprowadzamy mleko do wrzenia dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól
  5. 3. Dodaj kaszę manną, ciągle mieszając. Kaszę gotować od czasu do czasu mieszając przez około 3 minuty, aż zgęstnieje. Usuń owsiankę z ognia i lekko ostudź.
  6. dodajemy kaszę manną
  7. 4. Dodaj masło, jajko i skrobię do ciepłej kaszy mannej.
  8. dodajemy masło jajko i skrobię
  9. 5. Ubij masę mikserem, aż będzie gładka i puszysta.
  10. ubijamy masę mikserem
  11. 6. Masę przełożyć do naczynia do pieczenia, natłuszczoną i posypaną kaszą manną. Spłaszczyć.
  12. wkładamy masę do naczynia
  13. 7. Ubij żółtko widelcem i posmaruj nim powierzchnię pudding.
  14. ubijamy żółtko i smarujemy pudding
  15. 8. Piec pudding w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 40 minut na złoty kolor. Schłodź gotowy budyń w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Następnie budyń można pokroić na porcje. Smacznego !
  16. pieczemy manny pudding
Powidła śliwkowe (3 dniowe)
(1)
Gofry serowe w gofrownice
(1)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)