Risalamande - przepis

2024-06-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Risalamande - przepis
Risalamande to duński deser tradycyjnie podawany podczas Wigilii. Składa się z kremowego puddingu ryżowego z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym. Kluczowym składnikiem jest ryż „grød ris”, który nadaje deserowi wyjątkową teksturę. Migdały, będące ważnym elementem risalamande, są bogate w witaminy E i B2, magnez oraz białko, co czyni je cennym dodatkiem do diety. Można zastąpić je płatkami migdałowymi lub orzechami nerkowca. Ryż jaśminowy lub arborio również doskonale się sprawdzą, jeśli nie mamy dostępu do „grød ris”.

Alternatywy dla składników:

- Ryż: jaśminowy, arborio
- Migdały: płatki migdałowe, orzechy nerkowca
- Konfitura wiśniowa: kompot wiśniowy, dżem wiśniowy, mrożone wiśnie
- Brandy: opcjonalnie można dodać odrobinę likieru migdałowego

Składniki

    • Ryż: 0,8 szklanki
    • Mleko (najlepiej pełne): około 900 ml
    • Woda: 200 ml
    • Sól: ¼ łyżeczki
    • Laska wanilii: 1 sztuka
    • Cukier: 4 łyżki
    • Śmietana kremówka: 400 ml
    • Migdały (płatki lub słupki): 100 g
    Dodatkowo:
    • Konfitura wiśniowa: około 500 ml
    • Płatki migdałów do posypania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mleko (900 ml), woda (200 ml), nasiona laski wanilii (1 sztuka): Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając dodajemy ryż. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy około 45 minut pod przykrywką - do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. 2. Cukier (4 łyżki), migdały (100 g): Dodajemy cukier oraz migdały, dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i dodajemy do ryżu, łącząc składniki. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  3. 3. Konfitura wiśniowa (500 ml): Podgrzewamy w małym garnku. W zależności od tego, czego użyliśmy, zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną.
  4. 4. Deser: Podajemy zimny z ciepłym sosem, posypany płatkami migdałów, smacznego.
  5. 5. Podsumowanie: Risalamande to nie tylko pyszny deser, ale również doskonałe źródło składników odżywczych dzięki obecności migdałów i mleka. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale także jako sycące śniadanie lub popołudniowy deser.
Suflet bananowy
(1)
Gofry serowe w gofrownice
(1)
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
(2)
Migdałowa rolada z mascarpone z poziomkami
(1)
Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką
(1)