Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem to danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi. Tuńczyk, będący głównym składnikiem, jest bogaty w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Brokuł dostarcza mnóstwo witamin, minerałów oraz błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Dodatek prażonych ziaren słonecznika nie tylko nadaje potrawie chrupkości, ale także wzbogaca ją o witaminę E i zdrowe tłuszcze.
Całe danie ma około 1500 kalorii, co przekłada się na 375 kalorii na porcję przy założeniu, że porcja to 1/4 całości.
Uwagi do przepisu:
- Tuńczyka w kawałkach można zastąpić rozdrobnionym.
- Kwaśną śmietanę można zamienić na gęsty jogurt naturalny lub grecki.
- Zamiast brokuła można użyć kalafiora.
- Różne rodzaje makaronu sprawdzą się w tym przepisie, np. rurki, świderki, muszelki.