Lasagne mięsna z brokułami

2024-08-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Lasagne mięsna z brokułami
Lasagne mięsna z brokułami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smak tradycyjnej lasagne z wartościami odżywczymi brokuła. Brokuł, będący bogatym źródłem witaminy C, K, kwasu foliowego oraz błonnika, doskonale komponuje się z mięsnym farszem i sosem beszamelowym. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale także wspiera zdrowie, wzmacniając układ odpornościowy i wspomagając trawienie. Wariacja z dodatkiem brokuła odświeża klasyczną recepturę, nadając jej nowy, wyjątkowy smak. Idealna na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, lasagne mięsna z brokułami to propozycja, która zadowoli każdego smakosza.

Alternatywy składników

  • Mięso mielone: można zastąpić mięsem z indyka lub kurczaka dla lżejszej wersji.
  • Sos pomidorowy: można użyć sosu z dodatkiem świeżych pomidorów zamiast passaty.
  • Parmezan: można zastąpić serem grana padano, goudą lub nawet mozzarellą.

Wskazówki dotyczące przepisu

Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku, brokuły można delikatnie podsmażyć na oliwie z czosnkiem przed dodaniem do lasagne. Dodatkowo, do sosu beszamelowego można dodać starty ser, aby był bardziej kremowy.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Korzyści zdrowotne:
  • Brokuły: bogate w witaminę C, K, błonnik i kwas foliowy, wspierają układ odpornościowy i trawienie.
  • Mięso: źródło białka niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek.
  • Ser: dostarcza wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości.

Wady:
  • Wysoka zawartość kalorii i tłuszczu, głównie ze względu na mięso i ser, może być problematyczna dla osób na diecie niskokalorycznej.

Kalorie:
  • Łączna ilość kalorii: około 3000 kcal
  • Kalorie na porcję: około 500 kcal

Składniki

    Sos pomidorowy:
    • Mięso mielone: 500g
    • Cebula: 2 małe
    • Przecier pomidorowy (passata): 3/4 szklanki
    • Czosnek: 1 ząbek
    • Zioła prowansalskie: szczypta
    • Cukier: 1 łyżeczka
    • Sól morska: szczypta
    • Czarny pieprz mielony: szczypta
    Sos beszamelowy:
    • Masło: 1 łyżka
    • Mąka: 2 łyżki
    • Mleko: 1,5 szklanki
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Gałka muszkatołowa: do smaku
    Dodatkowo:
    • Płaty makaronowe: do lasagne
    • Brokuł: 1 sztuka
    • Ser parmezan (lub grana padano, gouda): do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować 6 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. 2. Na oleju podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć około 10 minut.
  3. 3. Połączyć składniki sosu pomidorowego, doprawić i dodać do mięsa. Smażyć jeszcze 5 minut.
  4. 4. W rondelku rozpuścić masło, połączyć z mąką i mieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać mleko i mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. 5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: sos mięsny, sos beszamelowy, ser, płaty makaronowe, ponownie sos mięsny, sos beszamelowy, ser, płaty makaronowe, brokuły, sos beszamelowy i ser.
  6. 6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli góra zaczyna brązowieć, zmienić pieczenie na dolne grzałki.
  7. 7. Podsumowanie: Lasagne mięsna z brokułami to połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym twistem w postaci zdrowych brokułów. Danie jest nie tylko pyszne, ale także korzystne dla zdrowia dzięki zawartości warzyw i białka. Idealne na każdą okazję, sprawi radość wszystkim przy stole.
Lasagne mięsna z brokułami
Lasagne mięsna z brokułami
Gulasz z szynki z papryką
(1)
Żabie Udka w Chrupiącym Cieście
(1)
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
(1)
Krokiety z mięsem i marchewką
(1)
Grillowana karkówka z fasolową sałatką
(1)