Moim zdaniem to idealne danie główne na Walentynki i nie tylko. Sos słodko-ostry najlepiej pasuje do delikatnej wieprzowiny. Ja użyłam polędwicy wieprzowej, nie mam wątpliwości, że kotlety wieprzowe, wołowina, kurczak, indyk nie będą gorsze w tym wykonaniu.
Ciekawym połączeniem jest często mięso z owocami. A wieprzowina ze śliwkami nie jest wyjątkiem. Trochę czerwonego wytrawnego wina do sosu też nie boli. Lekko ugasi słodką nutę suszonych śliwek. Jeśli nie ma wina, możesz się bez niego obejść. Rosół lub szybki bulion z powodzeniem go zastąpi.
Delikatna i soczysta pieczona polędwiczka wieprzowa w połączeniu z kremowym sosem musztardowym zapewnia łatwy i pełen smaku obiad. A co najważniejsze, to danie wymaga tylko 30 minut praktycznego przygotowania! Pokochasz chrupiącą zewnętrzną stronę marynowanej wieprzowiny, która pozostaje wilgotna i aromatyczna po pieczeniu w bardzo gorącym piekarniku.
Polędwiczki wieprzowe to podstawa w wielu kuchniach, ponieważ to niedrogi, chudy kawałek mięsa, który stanowi dobrą alternatywę dla kurczaka. Ponieważ polędwica wieprzowa szybko się gotuje, ten konkretny kawałek jest idealny do rodzinnych, ruchliwych kolacji w ciągu tygodnia. Ta pieczona polędwiczka wieprzowa jest fantazyjna z odrobiną kremowego sosu śliwkowego, ale z pewnością można go pominąć dla każdego wybrednego małego zjadacza przy stole!
To pyszne danie główne jest wystarczająco szybkie, aby przygotować je w pracowity wieczór w tygodniu, ale jest również wystarczająco smaczne, aby służyć gościom na przyjęciu. Polędwiczki wieprzowe to niesamowicie delikatny kawałek mięsa, jeśli jest odpowiednio ugotowany (i nie przesadzony). Ten łatwy przepis na polędwicę wieprzową łączy mięso ze słodką i pikantną marynatą, a następnie piecze wieprzowinę w wysokiej temperaturze, aby było przyjemnie obsmażone na zewnątrz, jednocześnie zachowując delikatność i soczystość w środku. Doskonałość wieprzowiny!
Polędwica wieprzowa, mniejszy kawałek, który zazwyczaj waży około 100 gram, nie pochodzi z tej samej części zwierzęcia, co większa schab wieprzowy. Ponieważ polędwica wieprzowa jest naturalnie chuda i delikatna, dobrze smakuje, gdy jest gotowana szybko w wysokich temperaturach. Z kolei schab dobrze nadaje się do wolniejszych technik pieczenia lub grillowania. Dziś skupiamy się wyłącznie na polędwicy wieprzowej!
Pamiętam, jak dorastając, moja siostra i ja zawsze drażniłyśmy moich rodziców, że uwielbiają świeżo pęknięty czarny pieprz. Mieliśmy ogromny młynek do pieprzu, który był stawiany na stole do każdego posiłku i - choć rzadko go dotykaliśmy - z wielką radością mieli przyjemność rozbijać świeżą paprykę na prawie każdy posiłek.
Teraz, dziesiątki lat później, to ma lekką obsesję na punkcie młynka do pieprzu. Absolutnie uwielbiam wypełniać go wszelkiego rodzaju pięknymi ziarnami pieprzu, z którymi się spotykam, i czerpać satysfakcję z mielenia niesamowicie świeżego, pachnącego i tak przepysznego czarnego pieprzu.
Nic więc dziwnego, że jestem wielką fanką sosu śliwkowego. Zwykle po prostu improwizuję i wrzucam dowolne składniki (wino, brandy, śmietanę, zioła…), które mam pod ręką. Ale zapisałem tę pyszną kombinację, którą próbowałem w zeszłym tygodniu w mój wolny dzień, aby podzielić się tutaj. Skończyło się na tym, że podałam go na gotowanej polędwicy wieprzowej, ale świetnie sprawdzi się na stekach, kurczaku, owocach morza, warzywach z grilla… cokolwiek chcesz! Bardzo proste, bardzo wszechstronne i bardzo aromatyczne.
Reklama
Spróbujcie !
Uwaga: 1 filiżanka = 240 ml.