Dość często w moich przepisach jako składnik pojawiają się skwarki. Chociaż większość pewnie robi je po swojemu "domowemu", pomyślałam, że wrzucę mój sposób ich przygotowania :)
Zatem dziś przepis na domowe skwarki :D Są idealnym, niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Nie wyobrażam sobie bez nich kapusty zasmażanej, kapuśniaku, grochówki, zalewajki czy fasolki po bretońsku. Z prażokami lub młodymi ziemniakami z koperkiem smakują obłędnie. A jaka wychodzi na nich jajecznica ... :)
W formie smalcu, podane z ogórkiem i świeżym dobrym chlebem zadowolą każde podniebienie. Przygotowanie skwarek jest łatwe, ale czasochłonne. Smażyć je nauczył mnie mój tata, a jego - jego tata :) Są delikatne, idealnie wytopione, chrupiące z miękkim wnętrzem. Dodatek czosnku i cebuli zwieńcza ich wyjątkowy smak. Smalec ze skwarkami można przechowywać naprawdę długo w chłodnym miejscu. Sami zobaczycie, że znajdą swoje zastosowanie w niejednej potrawie, o ile nie zjecie ich od razu z chlebem :)