Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką

2024-06-30 Autor przepisu Monia miesza i gotuje

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką
Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką to wyjątkowy deser, idealny na letnie dni. Połączenie kruchego spodu, delikatnej bitej śmietany i soczystych borówek sprawia, że jest to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska. Borówki są bogate w witaminy C i K oraz antyoksydanty, które wspierają zdrowie układu odpornościowego i krążenia. Można także użyć innych owoców sezonowych, takich jak truskawki, maliny czy jeżyny, aby dodać różnorodności i dostarczyć dodatkowych składników odżywczych.

Kaloryczność

Całe ciasto ma około 4000 kalorii, co daje około 400 kalorii na porcję (zakładając, że ciasto podzielimy na 10 porcji).

Alternatywy składników:

  • Mąka: Można użyć mąki pełnoziarnistej, aby zwiększyć zawartość błonnika.
  • Masło/Margaryna: Dla wersji bardziej dietetycznej można użyć oleju kokosowego.
  • Śmietanka: Można zastąpić ją jogurtem greckim, aby uzyskać mniej kaloryczną wersję.
  • Borówki: Inne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, jeżyny, będą doskonałym zamiennikiem.

Składniki

    • Mąka krupczatka: 500 g
    • Masło lub margaryna: 250 g
    • Cukier puder: 2 łyżki
    • Żółtka: 2 sztuki
    • Śmietanka 30%: 330 ml
    • Konfitura lub dżem z czarnej porzeczki: 3-4 łyżki
    • Borówki: 150-200 g
    • Cukier waniliowy: 2 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zagnieść ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią aluminiową i włożyć na około pół godziny do lodówki.
  2. 2. Przygotowanie formy: Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość około 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.
  3. 3. Pieczenie: Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temperaturze 220°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  4. 4. Przygotowanie nadzienia: Spód posmarować dżemem. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Jeśli śmietana jest zbyt rzadka, można dodać śmietan-fix.
  5. 5. Dodanie owoców: Na wierzchu ułożyć borówki. Schłodzić przed podaniem.
Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką
Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką
Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką
(2)
Ciasto piernikowe z jabłkową wkładką
(1)
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
(2)
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
(1)
Szybkie crumble ze śliwkami
(1)
Ciasto imbirowe z polewą cytrynową
(1)
Proste ciasto z winogronami
(1)