Ciasto marchewkowe z orzechami i skórką z cytryny

2020-04-22 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto marchewkowe z orzechami i skórką z cytryny
W tym przypadku można zrobić dwie opcje: pierwsza ze śmietaną i śmietaną, a druga właśnie nasączona lekkim sosem, jak w przepisie „Ciasto migdałowo-czekoladowe. Nawiasem mówiąc, to ciasto jest również z marchewką)

Składniki

    • marchewki: 200 gram
    • cukier: 200 gram
    • mąka: 200 gram
    • olej roślinny: 150 gramów
    • orzechy włoskie: 100 gram
    • jajka: 3
    • skórka z jednej cytryny
    • cynamon: 1/2 łyżeczki
    • gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
    • proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    Do kremu:
    • twaróg twarogowy (Almette lub Hohland): 150 gramów
    • cukier puder: 100 gram
    • tłuszcz śmietankowy 33-38%: 200 ml
    Do sosu:
    • woda: 200 ml
    • cukier: 100 gram
    • skrobia kukurydziana: 2 łyżki
    • sok z cytryny: 2 łyżki
    • masło: 50 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku zetrzyj marchewkę i skórkę z cytryny
  2. starta marchewka i skórka z cytryny
  3. 2. Zmiel orzechy w blenderze.
  4. 3. Wymieszaj mąkę z cynamonem, gałką muszkatołową i proszkiem do pieczenia.
  5. mielone orzechy
  6. 4. Jajka ubijaj cukrem, aż powstanie bujna piana (jak biszkopt).
  7. ubite jajka z cukrem
  8. 5. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.
  9. 6. Dodaj marchewki, skórkę, zamieszaj i wlej orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  10. dodajemy marchewkę, skórkę i orzechy
  11. 7. Teraz wlej mieszaninę mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
  12. dodajemy mieszaninę mąki
  13. 8. Wlać do natłuszczonej formy (mam średnicę 21 cm).
  14. ciasto wykładamy do formy
  15. 9. Umieść piecze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 45-55 minut. Kontrola gotowości za pomocą drewnianej wykałaczki.
  16. pieczemy ciasto
  17. 10. Gotowe ciasto powinno ostygnąć przez 4-8 godzin.
  18. upieczony biszkopt
  19. 11. Teraz zrób krem ​​lub sos. Ubij śmietanę na krem. W trakcie ubijania dodaj cukier puder. Kiedy śmietana stanie się bujna, dodaj do nich ser śmietankowy. I znowu ubij.
  20. robimy krem lub sos
  21. 12. Pokrój ciasto na dwie lub trzy części.
  22. 13. Posmaruj śmietaną i przykryj drugą połową.
  23. smarujemy blaty ciasta kremem
  24. 14. Smaruj boki i górę ciasta. W razie potrzeby udekoruj pozostałą śmietaną lub posiekanymi orzechami. Odstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
  25. ciasto posmarowane kremem
  26. 15. Jeśli zdecydujesz się odrzucić śmietankę, ugotuj sos zgodnie z przepisem i polej nim ciasta. Nie odmawiaj sobie słodyczy. Smacznego !
  27. ciasto marchewkowe
  28. 16. Rada: Więcej przepisów na ciasta znajdziecie: Ciasta.
Ciasto marchewkowe z orzechami i skórką z cytryny
Ciasto marchewkowe z orzechami i skórką z cytryny
Ciasto marchewkowe z orzechami i skórką z cytryny

Answering to comment

Szarlotka z jogurtem
(2)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Tarta z jeżynami
(1)
Prosty przepis na czekoladowiec
(1)
Ciasto z kaszy manny i jogurtu
(1)
Malinowa chmurka na biszkopcie z serkiem mascarpone
(6)