W tym przypadku można zrobić dwie opcje: pierwsza ze śmietaną i śmietaną, a druga właśnie nasączona lekkim sosem, jak w przepisie „Ciasto migdałowo-czekoladowe. Nawiasem mówiąc, to ciasto jest również z marchewką)
Składniki
marchewki: 200 gram
cukier: 200 gram
mąka: 200 gram
olej roślinny: 150 gramów
orzechy włoskie: 100 gram
jajka: 3
skórka z jednej cytryny
cynamon: 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
Do kremu:
twaróg twarogowy (Almette lub Hohland): 150 gramów
cukier puder: 100 gram
tłuszcz śmietankowy 33-38%: 200 ml
Do sosu:
woda: 200 ml
cukier: 100 gram
skrobia kukurydziana: 2 łyżki
sok z cytryny: 2 łyżki
masło: 50 gram
Wykonanie przepisu
1. Na początku zetrzyj marchewkę i skórkę z cytryny
2. Zmiel orzechy w blenderze.
3. Wymieszaj mąkę z cynamonem, gałką muszkatołową i proszkiem do pieczenia.
4. Jajka ubijaj cukrem, aż powstanie bujna piana (jak biszkopt).
5. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.
6. Dodaj marchewki, skórkę, zamieszaj i wlej orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Teraz wlej mieszaninę mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
8. Wlać do natłuszczonej formy (mam średnicę 21 cm).
9. Umieść piecze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 45-55 minut. Kontrola gotowości za pomocą drewnianej wykałaczki.
10. Gotowe ciasto powinno ostygnąć przez 4-8 godzin.
11. Teraz zrób krem lub sos. Ubij śmietanę na krem. W trakcie ubijania dodaj cukier puder. Kiedy śmietana stanie się bujna, dodaj do nich ser śmietankowy. I znowu ubij.
12. Pokrój ciasto na dwie lub trzy części.
13. Posmaruj śmietaną i przykryj drugą połową.
14. Smaruj boki i górę ciasta. W razie potrzeby udekoruj pozostałą śmietaną lub posiekanymi orzechami. Odstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
15. Jeśli zdecydujesz się odrzucić śmietankę, ugotuj sos zgodnie z przepisem i polej nim ciasta. Nie odmawiaj sobie słodyczy. Smacznego !
16. Rada: Więcej przepisów na ciasta znajdziecie: Ciasta.
Answering to comment