Krokiety ziemniaczane z kiszoną kapustą

2020-05-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Krokiety ziemniaczane z kiszoną kapustą
Krokiety ziemniaczane są w prawie wszystkich kuchniach świata. Różnią się tylko nazwy potraw i oczywiście dodatki. Mięso mielone, grzyby, warzywa ... Wszystko można zawinąć w ciasto ziemniaczane. Wybrałem najbardziej odpowiednie nadzienie na koniec października - kiszoną kapustę.

Składniki

    • duże ziemniaki: 6
    • kapusta kiszona: 0,5 filiżanki,
    • mąka: 2-3 stołowe łyżki
    • cebula: 1
    • sól, pieprz, mielony kminek: do smaku
    • olej roslinny
    • bułka tarta
    • jajko: 1

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ziemniaki do krokietów muszą być gotowe. Gotujemy w dowolny dogodny sposób: gotujemy w mundurze lub bez, pieczemy w piekarniku lub w mikrofalówce w torbie.
  2. gotujemy obrane ziemniaki
  3. 2. Gotowe ziemniaki należy schłodzić i osuszyć. Następnie dodaj jajko, sól i kilka łyżek mąki.
  4. dodajemy jajko, sól i mąkę do spłaszczonych ziemniaków
  5. 3. Wymieszaj wszystko. Ciasto ziemniaczane jest gotowe.
  6. przygotowane ciasto ziemniacze
  7. 4. Wypchajmy się. Drobno posiekaj cebulę, wrzuć ją do rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, posyp przyprawami do smaku i usmaż.
  8. smażymy cebulę
  9. 5. Kroimy kapustę na małe kawałki i po uprzednim ściśnięciu wrzucamy ją na patelnię do cebuli.
  10. dodajemy kapustę smażyć się
  11. 6. Smaż wszystko, aż będzie ugotowane.
  12. 7. Z ciasta ziemniaczanego robimy płaskie ciasta, wkładamy do środka małe farsz i przyklejamy brzegi. Tworzymy kształt krokietów, zwijamy bułkę tartą i smażymy na oleju roślinnym ze wszystkich stron.
  13. formujemy krokiety
  14. 8. Powinno być rześkie.
  15. usmażone krokiety z nadzieniem kapusty
  16. 9. Do smaku krokiety przypominają ciasta z ziemniakami i kapustą. Możesz jeść jak ciasta - samodzielnie lub z czymś innym.
Ziemniaki w marynacie ziołowej zapiekane
(1)
Duszone ziemniaki z fasolą
(1)