Ziemniaki w marynacie ziołowej zapiekane

2023-01-05 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Ziemniaki w marynacie ziołowej zapiekane
To taka zdrowsza wersja frytek. Idealny dodatek do dań obiadowych lub jako ciepła zakąska. Fajnie smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami, szczególnie sosem tzatziki i tym na bazie świeżych pomidorów. W sezonie letnim, polecam obłożyć ziemniaki całymi gałązkami ziół, a młodych ziemniaków nie obierać z łupinek. Dzięki marynacie ze świeżych lub suszonych ziół zyskują na smaku i chrupkości, a przy tym stają się naprawdę lekkostrawne.

Składniki

    • 7 średnich ziemniaków (równej wielkości)
    Marynata:
    • 1 łyżka oleju
    • Po 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
    • sól morska
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na ósemki.
  2. 2. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę.
  3. 3. Zalewamy nią ziemniaki i mieszamy.
  4. 4. Zamarynowane ziemniaki układamy na blaszce.
  5. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem.
  6. 6. Pieczemy około 45 minut do miękkości i zrumienienia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszamy ziemniaki. Smacznego!
Ziemniaki po Nelsońsku
(1)
Ziemniaki z rybą w sosie mlecznym
(1)