Warzywne kremowe zupy to coś, co uwielbiam. Są szybkie do przygotowania, łatwe i niezwykle smaczne. Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem to doskonała propozycja na sycący i zdrowy posiłek. Por i ziemniaki to doskonałe źródło witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm na wiele sposobów. Łosoś, jako ryba tłusta, dostarcza niezbędnych kwasów omega-3, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia. Dodatkowo, ta zupa jest doskonałym sposobem na przemycenie warzyw w diecie dzieci – wszystko jest zmiksowane, więc nie ma mowy o wybieraniu marchewek czy zieleniny.
Alternatywy składników
Jeśli nie masz łososia wędzonego, możesz użyć świeżego łososia pieczonego lub grillowanego. Możesz także zastąpić go inną rybą, np. wędzonym pstrągiem, który również doda zupie wyrazistego smaku. Zamiast koperku, spróbuj użyć szczypiorku lub natki pietruszki.
Wskazówki dotyczące przepisu
- Aby zupa miała jeszcze bardziej kremową konsystencję, można dodać odrobinę śmietany lub mleka kokosowego.
- Zupę można podać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym, które dodadzą jej chrupkości.
Korzyści zdrowotne i wady tego dania
Korzyści zdrowotne:
- Por jest bogaty w witaminę K, witaminę C oraz kwas foliowy, które wspomagają układ odpornościowy i zdrowie kości.
- Ziemniaki dostarczają potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
- Łosoś jest źródłem białka i kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na serce i mózg.
Wady:
- Zupa może być wysokokaloryczna, jeśli dodamy do niej dużo tłuszczu w postaci oliwy, śmietany lub innych tłustych składników.
Kalorie:
- Kalorie w całości: około 1200 kcal
- Kalorie na porcję: około 300 kcal