Zupa krem z cukinii i papryki

2023-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zupa krem z cukinii i papryki
Pyszna zupa krem z cukinii i papryki, aby zaostrzyć pragnienie przed drugim daniem. Polecam!

Składniki

    • 1 duża cukinia (ok. 550 g bez skórki i gniazd nasiennych)
    • 1 duża czerwona papryka
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
    • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
    • szczypta cynamonu
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obieramy ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek i kroimy je w kostkę.
  2. 2. Rozgrzewamy łyżkę masła i oleju na patelni.
  3. 3. Wrzucamy pokrojone warzywa i mieszamy.
  4. 4. Podsmażamy przez około pięciu do dziesięciu minut.
  5. 5. Przekładamy do garnka, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy przez dziesięć minut.
  6. 6. Aby usunąć gniazda nasienne z cukinii, obieramy ją ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
  7. 7. Podsmażamy cukinię na łyżce oleju i masła, aż zacznie robić się szklista.
  8. 8. Przekładamy do garnka z resztą warzyw i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. 9. Do smaku dodajemy słodką i ostrą paprykę, szczyptę cynamonu, sól i pieprz.
  10. 10. Przygotowujemy zupę za pomocą blendera.
  11. 11. Przed podaniem dodaje się posiekaną natkę pietruszki.
Zupa serowa z porem
(1)
Aromatyczna zupa z frykadelkami i ryżem
(3)
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i krewetkami
(2)
Zupa brokułowa bez soli
(1)
Zupa z botwinki
(1)