Zupa krem z cukinii i papryki

2023-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Zupa krem z cukinii i papryki
Pyszna zupa krem z cukinii i papryki, aby zaostrzyć pragnienie przed drugim daniem. Polecam!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 duża cukinia (ok. 550 g bez skórki i gniazd nasiennych)
    • 1 duża czerwona papryka
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
    • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
    • szczypta cynamonu
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obieramy ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek i kroimy je w kostkę.
  2. 2. Rozgrzewamy łyżkę masła i oleju na patelni.
  3. Reklama
  4. 3. Wrzucamy pokrojone warzywa i mieszamy.
  5. 4. Podsmażamy przez około pięciu do dziesięciu minut.
  6. 5. Przekładamy do garnka, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy przez dziesięć minut.
  7. 6. Aby usunąć gniazda nasienne z cukinii, obieramy ją ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
  8. 7. Podsmażamy cukinię na łyżce oleju i masła, aż zacznie robić się szklista.
  9. 8. Przekładamy do garnka z resztą warzyw i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  10. 9. Do smaku dodajemy słodką i ostrą paprykę, szczyptę cynamonu, sól i pieprz.
  11. 10. Przygotowujemy zupę za pomocą blendera.
  12. 11. Przed podaniem dodaje się posiekaną natkę pietruszki.
Rozgrzewająca zupa gołąbkowa
(2)
Zupa fasolowa według babci
(2)
Zupa ogórkowa z ryżem
(1)
Thermomix - zupa pomidorowa
(1)
Zupa z porem i łososiem
(1)
Kapuśniak z kwaszonej kapusty
(1)
Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne
(1)
Zupa z zielonych warzyw z lubczykiem
(1)