Bardzo pyszna i sycąca zupa z porem i serem, które jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki
pulpeciki:
mięsa mielonego: 0,5 kg
jajka: 1
czosnek zmiażdżony (nieobowiązkowo): 2 ząbki
kajzerki: 0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem
cebula: 1 mała
sól
pieprz mielony
dodatkowo:
pory: 2 średnie (tylko biała i seledynowa część)
serek topiony śmietankowy: 3 po 100 g (mogą być smakowe)
włoszczyzny mrożonej krojonej w paski: 2 garście
sól
biały lub czarny mielony pieprz
liście laurowe: 2
około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masło lub oleju do zblanszowania porów
dodatkowo do podania:
makaron, ryż lub ziemniaki
posiekana natka pietruszki albo koperek
Wykonanie przepisu
1. Mięso mieszamy dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
2. Następnie mięso wrzucamy do gotującego bulionu, dodajemy liście laurowe, zagotowujemy delikatnie mieszając (możemy zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymamy na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucamy włoszczyznę, zagotowujemy.
3. Na maśle lub oleju, krótko przesmażamy posiekane w paseczki pory, wkładamy do zupy i gotujemy około 5 minut.
4. Wrzucamy pokrojone na drobne kawałki serki topione, podgrzewamy na małym ogniu dopóki rozpuszczą się.
5. Na zakończenie podajemy z grzaneczkami, makaronem, ziemniakami lub ryżem i posiekaną zieleniną.
6. Zauważenie: Jeśli podajemy z ziemniakami wrzucamy je pokrojone w kostkę razem z włoszczyzną.