Krem czekoladowy z chili i truskawkami w mleku kokosowym to wyjątkowy deser, który łączy w sobie intensywny smak czekolady, pikantność chili oraz słodycz truskawek. Czekolada gorzka, będąca głównym składnikiem tego deseru, jest bogata w antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca i poprawiają nastrój. Mleko kokosowe dodaje kremowej konsystencji i egzotycznego smaku, a truskawki dostarczają witaminy C i błonnika. To idealne połączenie składników nie tylko dostarcza niezapomnianych doznań smakowych, ale także korzyści zdrowotnych.
Kaloryczność:
Cały deser ma około 2500 kalorii, a jedna porcja (przy założeniu, że deser jest podzielony na 8 porcji) ma około 312 kalorii.
Alternatywy składników:
- Miód można zastąpić syropem klonowym lub agawą.
- Cynamon, kardamon, anyż, wanilię można dodawać według uznania, aby zmieniać nuty smakowe sosu truskawkowego.
- Brandy można pominąć lub zastąpić innym aromatycznym alkoholem, np. rumem.