Krem czekoladowy z chili i truskawkami w mleku kokosowym

2024-06-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Krem czekoladowy z chili i truskawkami w mleku kokosowym
Krem czekoladowy z chili i truskawkami w mleku kokosowym to wyjątkowy deser, który łączy w sobie intensywny smak czekolady, pikantność chili oraz słodycz truskawek. Czekolada gorzka, będąca głównym składnikiem tego deseru, jest bogata w antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca i poprawiają nastrój. Mleko kokosowe dodaje kremowej konsystencji i egzotycznego smaku, a truskawki dostarczają witaminy C i błonnika. To idealne połączenie składników nie tylko dostarcza niezapomnianych doznań smakowych, ale także korzyści zdrowotnych.

Kaloryczność:

Cały deser ma około 2500 kalorii, a jedna porcja (przy założeniu, że deser jest podzielony na 8 porcji) ma około 312 kalorii.

Alternatywy składników:

- Miód można zastąpić syropem klonowym lub agawą.
- Cynamon, kardamon, anyż, wanilię można dodawać według uznania, aby zmieniać nuty smakowe sosu truskawkowego.
- Brandy można pominąć lub zastąpić innym aromatycznym alkoholem, np. rumem.

Składniki

    Na sos truskawkowy:
    • Truskawki: 3 szklanki
    • Cukier: 1 szklanka
    • Miód: 2 łyżki
    • Mleko kokosowe: 1/2 puszki (około 200 ml)
    • Opcjonalnie: cynamon, kardamon, anyż, wanilia, chili
    • Rabarbar do dekoracji
    • Brązowy cukier: 2 łyżki
    Na krem czekoladowy:
    • Czekolada gorzka: 200 g
    • Żółtka jaj: 8 sztuk
    • Masło: 150 g
    • Śmietanka 36%: 1 szklanka
    • Chili: do smaku
    • Cukier: 8 łyżek
    • Brandy: 1 łyżka
    • Rabarbar i liście mięty do dekoracji

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie sosu truskawkowego: Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż zacznie brązowieć, nie mieszając.
  2. 2. Dodać umyte i obrane truskawki, a następnie miód.
  3. 3. Smażyć owoce, aż zmiękną, po czym dodać mleko kokosowe i podgrzewać do redukcji objętości o połowę.
  4. 4. Pozostawić do wystygnięcia.
  5. 5. Przygotowanie kremu czekoladowego: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. 6. Ubić masło z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
  7. 7. Dodać brandy do masy jajecznej, a następnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
  8. 8. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i schłodzić w lodówce.
  9. 9. Dekoracja: Pokroić rabarbar w cienkie słupki, posypać cukrem i odstawić, aby puścił sok.
  10. 10. Na środku talerza ułożyć porcję kremu czekoladowego, polać sosem truskawkowym i udekorować rabarbarem, miętą oraz plasterkiem truskawki.
  11. 11. Deser ten jest idealnym rozwiązaniem na specjalne okazje, gdzie elegancja spotyka się z wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Smacznego!
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
(1)
Przepis na "Oponki"
(1)
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Arbuzowa chmurka
(1)