Bezy klasyczne

2022-12-27 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Bezy klasyczne
Nie raz słyszałam opinie, że wykonanie idealnej bezy jest nie lada sztuką. Całe szczęście nie miałam nigdy z nimi problemu, lecz jeśli Wam przygotowanie bezy sprawia jakąkolwiek trudność, posługując się tym przepisem z pewnością udadzą się Wam bez żadnych problemów – jest niezawodny! 

Beziki są ‘pierwsza klasa’ – bardzo kruche i chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Wszelkiego rodzaju ciasta i desery z bezami są zdecydowanie w moim guście, dlatego do przyszłego przepisu na blogu wykorzystam ich nie mało. 

Możecie je chrupać samodzielnie, dodawać do ciast i deserów czy podawać z lodami. Są wspaniałe, polecam. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    około 35 sztuk:
    • 3 białka w temperaturze pokojowej (rozmiar L) 
    • szczypta soli
    • 180 g cukru do wypieków

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Piekarnik nagrzewamy do 140*C. Blachy wykładamy pergaminem lub matą teflonową.
  2. 2. Rozpoczynamy ubijanie białek, po ich lekkim spienieniu dodajemy szczyptę soli i kontynuujemy ubijanie na wysokich obrotach miksera.
  3. Reklama
  4. 3. Białka ubijamy do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany - najlepiej sprawdzić to odwracając na moment miskę do góry dnem, piana nie powinna nawet drgnąć.
  5. 4. Do ubitej piany łyżka po łyżce dodajemy cukier - cały czas ubijając na wysokich obrotach po każdym dodaniu.
  6. 5. Dzięki stopniowemu dodawaniu cukru jego większość powinna się rozpuścić w masie bezowej. Otrzymana piana będzie lśniąca, bardzo gęsta i sztywna.
  7. 6. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i na przygotowane blaszki wyciskamy beziki jednakowej wielkości, zachowując między nimi niewielkie odstępy ponieważ nieco urosną.
  8. 7. Bezy pieczemy z termoobiegiem w 140*C przez około 50 minut.
  9. 8. Gotowe beziki powinny być śnieżnobiałe, jednak wiele zależy od piekarnika, dlatego jeśli Wasze bezy zaczną lekko ciemnieć należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.
  10. 9. Jeśli nie zużyjemy wszystkich bez na raz, przechowujemy je w szczelnym pojemniku, bądź puszce - inaczej nasiąkną wilgocią z powietrza i zamienią się w miękkie placki.
Bezy klasyczne
Bezy klasyczne
Bezy klasyczne
Bezy klasyczne
Muffiny kokosowo-cytrynowe
(1)
Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką
(1)
Sernikobrownies z malinami
(1)
Salceson - ciasto z butelki
(2)
Pełnoziarniste muffinki marchewkowe
(1)
Kaszka z jagodami
(1)