Kotlety z wątroby wołowej

2020-08-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kotlety z wątroby wołowej
Delikatne kotlety z wątroby wołowej proste i bezproblemowe. Oczywiście wątroba po ugotowaniu, jeśli zostanie prześwietlona, ​​może stać się twarda i gęsta. Ale jeśli będziesz przestrzegać zasad i poznasz kilka sekretów, będzie bardzo miękki i świetnie smakuje.

Składniki

    • wątróbka wołowa: 600 gram
    • mleko: 200 ml 
    • sól: do smaku
    • pieprz czarny mielony: 0,25 łyżeczki 
    • mąka: 3 stołowe łyżki
    • olej roślinny: 2 stołowe łyżki
    • woda: 50 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kotletów z wątroby wołowej. Będziesz potrzebował kilku składników i możesz je kupić w każdym sklepie. Oczywiście można też zrobić kotlety z wątroby wieprzowej, ale może mieć on lekką goryczkę.
  2. składniki na kotlety z wątroby wołowej
  3. 2. Przed rozpoczęciem przygotowania kotletów wątroba musi zostać przetworzona. Usuń cienką warstwę z powierzchni wątroby. To ona podczas gotowania wyciska kawałek wątroby. Jeśli nie chce odejść, zalej wątrobę gorącą wodą, nie wrzącą wodą, a wtedy wszystko się ułoży bez trudności. Usuń również wszystkie smugi i kanały.
  4. oczyszczona wątroba wołowa
  5. 3. Pokrój wątrobę na równe kawałki o grubości około jednego centymetra, jeśli to możliwe. Aby gładko i bez problemów pokroić plasterki, nie rozmrażaj całkowicie wątroby. Powinien pozostać twardy, ale można go już bez problemu ciąć nożem.
  6. pokrojona wątroba wołowa na kawałki
  7. 4. Włożyć kawałki wątroby do miski i całkowicie przykryć mlekiem. Wątroba będzie nasycona i stanie się delikatniejsza i smaczniejsza. Mleko do tych celów nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wstaw do lodówki i pozostaw na 3-4 godziny.
  8. odstawiamy wątrobę wołowe z mlekiem do lodówki
  9. 5. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj. Solimy mąkę, a nie wątrobę. Gdy tylko posolisz wątrobę bezpośrednio, stanie się twarda.
  10. dodajemy do mąki sól i pieprz
  11. 6. Wyjmij wątrobę z mleka i trochę ubij. Ale ponieważ wątroba jest bardzo delikatnym produktem, ubijaj ją powoli, przykrywając folią spożywczą.
  12. ubita wątroba wołowa
  13. 7. Delikatnie przenieś wątrobę do miski z mąką i dobrze rozwałkuj ze wszystkich stron.
  14. obtaczamy wątrobę w mące z przyprawami
  15. 8. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzewaj na średnim ogniu. Najlepiej zażywać rafinowany olej, ponieważ mniej się pali i nie zatyka smaku wątroby swoim aromatem. Włożyć kotlety wątrobowe na rozgrzany olej i smażyć z jednej strony przez około 5-6 minut.
  16. smażymy kotlety wątrobowe
  17. 9. Odwróć się i gotuj przez kolejne 4-5 minut.
  18. smażymy kotlety wątrobie z dwóch stron
  19. 10. Wlej wodę do garnka i zamknij pokrywkę. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i podawaj od razu. Wodę najlepiej wlewać na patelnię na gorąco, aby nie doszło do spadku temperatury, co niezbyt dobrze wpływa na smak i miękkość wątroby.
  20. dodajemy wodę na patelnie
  21. 11. Podawaj z ulubionym dodatkiem lub warzywami i ziołami. Smacznego.
Kotlety z wątroby wołowej
Kotlety z wątroby wołowej
Kotlety z wątroby wołowej
Pyszny turecki kebab
(1)
Klasyczny cheeseburger
(1)
Wątroba wołowa wschodnia
(17)
Pieczeń wołowa z czosnkiem
(1)
Garnirunek do steku wołowego
(1)
Mięsny kebab w piekarniku
(1)