Medium Rare Steak - pieczeń wołowa z sosem winnym

2023-05-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Medium Rare Steak - pieczeń wołowa z sosem winnym
Dzisiaj postanowiłam rzucić sobie wyzwanie i zrobić pieczeń wołową i to nie z byle czego, ale z szynki wołowej. Pieczenie schabu wołowego, polędwicy czy łopatki byłoby dla mnie wyzwaniem, ale tutaj jest szynka. Szynka, jak zapewne wiecie, jest dość twarda. To chyba nic dziwnego, bo nie ma chyba miejsca mocniejszego niż tylne nogi wołu (potrafi stanąć na dwóch nogach, gdy tego potrzebuje). Mięsień jest dość mocny, ale jednocześnie bardzo aromatyczny i smaczny. Szynka zwykle bardziej nadaje się do duszenia, w plastrach lub dobrze rozbita, np. do befsztyku. Ale jak się dziś okazało, szynka świetnie nadaje się też na steki. 

Ponieważ nie wiedziałam, co stanie się z mięsem podczas eksperymentu, postanowiłam zrobić sos. To na wypadek, gdyby mięso stało się suche lub twarde. Przygotowałem więc sos winny. Przeczytałem wiele przepisów w Internecie, ale ostatecznie eksperymentowałem również z sosem. I wyszło bardzo dobrze. Przy okazji, nie myślcie, że do sosu nada się każde wino - my używamy tego, co sami chętnie byśmy wypili. :)

Tak więc, przeprowadziłem swój eksperyment - wyszło bardzo dobrze i bardzo smacznie. Mięso było delikatne, nie trzeba było długo przeżuwać i gorąco polecam spróbować! 

Gotowanie zajmie około pół godziny, ale marynowanie zajmie kolejne 8 godzin.

Składniki

    Stek:
    • Filet wołowy bez kości: 400 g
    • ocet balsamiczny: 2 łyżki stołowe
    • sos Worcestershire: 1 łyżka stołowa
    • Miód: 1 łyżka
    • Oliwa z oliwek: 1 łyżka
    • sól
    • pieprz
    Sos:
    • marynata pozostała z mięsa
    • czerwone wino: 100 mililitrów
    • mąka: 1 łyżka stołowa
    • cebula: 1
    • bulion wołowy: 300 mililitrów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie mięsa: Wytnij wszystkie błony i ścięgna z mięsa.
  2. 2. Następnie weź widelec i dobrze nakłuj mięso z obu stron. Po spróbowaniu poczujesz, jak jędrna jest szynka.
  3. 3. Następnie posyp mięso pieprzem i solą z obu stron. Ile powinienem posypać? Wszystko zależy od gustu.
  4. stek wołowy z przyprawami
  5. 4. Umieść mięso w woreczku i dodaj składniki marynaty - oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sos Worcestershire i miód.
  6. stek wołowy - stek marynowany w torebce
  7. 5. Zawiąż worek i ugniataj go rękami, aby wszystko było dobrze wymieszane i wchłonięte przez mięso.
  8. 6. Marynować mięso przez około 8 godzin, czyli wystarczająco długo.
  9. 7. Po zamarynowaniu doprawić mięso większą ilością soli, pieprzu i, w razie potrzeby, soli.
  10. 8. Umieść stek na dobrze rozgrzanej patelni (żeliwnej lub stalowej) z olejem i włącz piekarnik, aby rozpocząć nagrzewanie.
  11. 9. Smażyć wołowinę z jednej strony przez około 3-4 minuty i tak samo z drugiej strony (obracając tylko raz). Mięso powinno się dobrze zrumienić.
  12. smażony stek wołowy
  13. 10. Ułożyć upieczone mięso na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni. A teraz najważniejsza część - nie rozgotuj mięsa. Osobiście lubię wołowinę na wpół ugotowaną (lub na wpół surową), czyli średnio wysmażoną. Wnętrze mięsa powinno mieć około 55 stopni po ugotowaniu w ten sposób. Dlatego gorąco polecam zaopatrzenie się w termometr do mięsa, jeśli jeszcze go nie posiadasz.
  14. Średnio wysmażony stek pieczony w piekarniku
  15. 11. Mój kawałek gotował się około 9-10 minut, ale wszystko zależy od wielkości i grubości steku.
  16. 12. Wyjąć pieczeń z piekarnika i pozwolić jej dojrzewać przez około 10 minut. Nie kroić od razu. Stek będzie się nadal gotował, a temperatura wewnątrz wzrośnie. Soki również nie uciekną.
  17. 13. Sos winny: Podczas gdy mięso piecze się w piekarniku i dojrzewa, przygotuj sos. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Cebula powinna zmięknąć i usmażyć się.
  18. smażona cebula
  19. 14. Po około 3-5 minutach dodać mąkę i dobrze wymieszać, mąka musi być dobrze wymieszana z tłuszczem i cebulą, nie może się przypalić ani zbrylić. Wlać marynatę pozostałą z mięsa, bulion i wino. Dobrze wymieszaj, a po chwili sos zacznie gęstnieć. Dusić, aż sos podwoi swoją objętość.
  20. sos winny do steku - stek wołowy z cebulą
  21. 15. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzach i podawać z czerwonym winem. Smacznego!
  22. Stek medium rare - rostbef
Medium Rare Steak - pieczeń wołowa z sosem winnym
Stek wołowy Tatar - Stek tatarski
(1)
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)
Kotlety z wołowiny
(1)
Garnirunek do steku wołowego
(1)
Krucheniki z farszem
(1)
Klasyczny cheeseburger
(1)
Duszony mostek wołowy
(2)
Gulasz z szynki z papryką
(1)
Zupa Ramen - z wołowiną i pszennym makaronem
(1)