Wołowina w sosie cebulowym

2020-04-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wołowina w sosie cebulowym
Przepis jest bardzo prosty, po prostu dwa składniki i minimalny zestaw przypraw, ale ostatecznie okazuje się, że jest to miękkie soczyste mięso i wspaniały gęsty sos. Oczywiście musisz stać przez godzinę przy kuchence, ale warto. Najważniejsze, że cebula się nie pali, ale postaram się szczegółowo wyjaśnić, w jaki sposób  w przepisie.

Składniki

    • wołowina: 850 gram
    • cebula: 400 gram
    • mielony pieprz, sól, liść laurowy: do smaku
    • cukier: szczypta 
    • czosnek: 2 ząbki (opcjonalnie)
    • olej roślinny: 100 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, niezbyt drobno.
  2. pokrojone mięso na kawałki
  3. 2. Posiekaj cebulę w małe kostki.
  4. posiekana cebula
  5. 3. To danie najlepiej przygotować w kotle lub innym głębokim naczyniu z grubym dnem. Rozgrzej kocioł na średnim ogniu, rozgrzej olej roślinny i dodaj posiekaną cebulę.
  6. smażymy cebulę w kotle
  7. 4. Ciągle mieszając, usmażyć cebulę do jasnego złotego koloru.
  8. usmażona cebula na złoty kolor
  9. 5. Tutaj jest lepiej, aby zobaczyć na talerzu.
  10. jasno złoty kolor cebuli
  11. 6. Dodaj szczyptę cukru i mieszaj, aby smażyć przez kolejne 1-2 minuty, cebula zacznie trochę ciemnieć, stanie się brązowa. A teraz musisz upewnić się, że cebula się nie pali. Aby to zrobić, dodaj odrobinę gorącej wody do cebuli, dosłownie 2-3 łyżki stołowe. Woda schłodzi temperaturę oleju. Nadal smażymy, a gdy ciecz się zagotuje, ponownie dodaj 2-3 łyżki stołowe. Cebula powinna mieć ten kolor. Na tym etapie zajęło mi to 35 minut.
  12. cebula usmażona na brązowy kolor
  13. 7. Układamy mięso na cebuli, dobrze mieszamy. Mięso wydziela sok. Ciągle mieszając, smaż mięso, aż płyn całkowicie wyparuje, najważniejsze jest zapobieganie poparzeniu. Po odparowaniu płynu dodaj zmielony pieprz i plasterek lub 2 liście laurowe. Dobrze wymieszaj. Ten etap zajmuje około 30–35 minut.
  14.  ułożone mięso na cebuli
  15. 8. To kolor mięsa i widać, że cebula prawie się rozpuściła.
  16. cebula rozpuściła się na mięsie
  17. 9. Dodaj wrzącą wodę, wymieszaj, zredukuj ciepło do minimum, przykryj naczynia i gotuj mięso na wolnym ogniu, aż ugotuje się, mięso powinno być miękkie. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Ciecz odparuje, więc od czasu do czasu dodajemy wrzącą wodę. Czas duszenia zależy od jakości mięsa, czasami wystarczy 1 godzina, a czasem 2 godziny.
  18. dodajemy wrząca wodę
  19. 10. Podawać z dowolnym przystawką, dziś mieliśmy tłuczone ziemniaki i zimową sałatkę z papryki. Smacznego!
  20. wołowina w sosie cebulowym z kaszą ziemniaczaną
  21. 11. Rada: Więcej przepisów na dania z wołowiny znajdziecie: Dania z wołowiny.

Ppp

Papka a nie mięso
Reply
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)
Kotlety z wołowiny
(1)
Duszony mostek wołowy
(2)
Stek wołowy Tatar - Stek tatarski
(1)
Gulasz z szynki z papryką
(1)
Krucheniki z farszem
(1)