Kotlety z kiełkującego ziarna pszenicy z brokułami

2022-12-22 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kotlety z kiełkującego ziarna pszenicy z brokułami
Kiełkująca pszenica jest doskonałym źródłem witaminy E i witaminy B. Witamina B jest niezbędna do produkcji lecytyny, która zasila układ nerwowy człowieka. W miarę jak ziarno pęcznieje i kiełkuje, zwiększa się w nim zawartość żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i aminokwasów. Pszenica kiełkująca poprawia pracę jelit, stabilizuje metabolizm, zwiększa odporność i odmładza organizm. Mówi się, że kiełkującą pszenicę, podobnie jak wszystkie inne zboża, najlepiej spożywać w pierwszej połowie dnia. Właśnie o tej porze dnia złożone białka i węglowodany zawarte w ziarnach są najłatwiej trawione i rozkładane, a składniki odżywcze wchłaniane. Zboża spożywane w ciągu dnia dają nam ogromny zastrzyk energii umysłowej i życiowej. W tym przepisie na wegetariańskie klopsiki zbożowe, kiełkująca pszenica jest dodatkowo uzupełniona o korzystny chlorofil znajdujący się w zielonych warzywach (brokuły, seler, zielenina).

Brokuły można zastąpić dowolnym innym warzywem: kapustą, selerem itd.

Jeśli klopsiki rozpadają się podczas smażenia, główną przyczyną jest zbyt szybkie kiełkowanie pszenicy. Gluten nie powstał lub jest go za mało (gluten to białko w pszenicy, które wiąże (koaguluje) i skleja się pod wpływem temperatury). Dlatego najbezpieczniej jest namoczyć kupioną kiełkującą pszenicę przez jeden dzień lub samemu wykiełkować ją w domu przez co najmniej 3 dni. Jako wskazówkę można też wykorzystać kiełki pszenicy - powinny być dość widoczne. Z drugiej strony, jeśli kiełkowanie jest zbyt długie, to znaczy, że pszenica zbyt długo kiełkowała, kotlety również mogą się rozpaść.

Z podanych ilości składników powstaje ~12-14 kotletów.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Pszenica kiełkująca: 450 gramów
    • Brokuły: 3-4 florety (~150 gramów)
    • łodygi selera: 2
    • Zmielone liście laurowe: na czubku noża
    • asafetyda: ćwierć łyżeczki
    • mielona kolendra: 0,5 łyżeczki
    • świeży koperek: 1 trzepaczka
    • pietruszka: 1 trzepaczka
    • pieprz: ćwierć łyżeczki
    • sól: 1 łyżeczka
    • olej słonecznikowy (do smażenia kotletów)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw umyć warzywa i zieleninę.
  2. 2. Dobrze wypłukać kiełki i odsączyć. Zmielić razem z warzywami i zieleniną w ręcznej lub elektrycznej maszynce do mielenia mięsa.
  3. Reklama
  4. 3. Posolić, doprawić i dobrze zagnieść.
  5. 4. Rozgrzać patelnię i dodać odrobinę oleju.
  6. 5. Gdy olej jest gorący, uformować płaskie kotlety. Aby masa nie kleiła się do rąk, przed formowaniem kotletów należy zwilżyć dłonie zimną wodą.
  7. 6. Smażyć kotlety z obu stron na małym ogniu, aż się ładnie zrumienią (około 3-4 minuty na stronę). Białka zawarte w pszenicy krzepną pod wpływem ciepła, dzięki czemu kotlety nie rozpadają się podczas smażenia.
  8. 7. Upieczone kotlety podawać jeszcze gorące z sosem, dekoracją i sałatką lub tylko z sałatką. Smacznego!
Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
(1)
Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków
(1)
Knedle serowe ze śliwkami
(1)
Majonez z fasoli
(1)