Pieczone bakłażany na grillu

2020-09-18 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Pieczone bakłażany na grillu
Najsmaczniejsze pieczone na grillu bakłażany! Planujesz piknik lub ognisko? Koniecznie spróbuj grillowanego bakłażana. Smak gotowego dania zależy od tego, jakich przypraw i przypraw użyjesz, i możesz wziąć absolutnie dowolną z nich do woli!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Podstawa:
    • bakłażany: 2 szt 
    Sos 1:
    • sos sojowy: 2 stołowe łyżki
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka
    • czosnek: 3 ząbki 
    • bazylia: 0,5 łyżeczki
    • gałka muszkatołowa: 0,5 łyżeczki
    • mielona czerwona papryka: 0,5 łyżeczki
    Sosy 2:
    • pomidory: 1 szt
    • sok z cytryny: 0,5 łyżeczki
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka
    • czosnek: 2 ząbki 
    • pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki
    • majeranek wytrawny: do smaku
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Głównym składnikiem do gotowania jest bakłażan. Niebieskie dobrze umyj, odetnij ogony.
  2. składniki na bakłażany pieczone na grillu
  3. 2. Pokrój warzywo na niezbyt grube talerze, zrób grubość od 0,5 do 0,7 centymetra. Możesz także wyciąć małe niebieskie kółka, a następnie wybrać to, co lubisz najbardziej.
  4. kroimy bakłażany
    Reklama
  5. 3. Teraz zacznijmy robić sosy do natłuszczania gotowych bakłażanów. Przygotuj ulubione przyprawy, pomidor, olej roślinny, sos sojowy i czosnek.
  6. robimy sosy
  7. 4. Wlej sos sojowy i olej roślinny do małej miski.
  8. wlewamy sos sojowy i olej do miski
  9. 5. Obierz i opłucz czosnek pod bieżącą wodą. Przełóż goździki przez prasę lub prasę do czosnku, możesz je również zetrzeć na drobnej tarce (dostosuj liczbę ząbków do smaku). Czosnek prześlij do sosu sojowego, dodaj czerwoną mieloną paprykę, suszoną bazylię i szczyptę gałki muszkatołowej (to przyprawy użyte w przepisie).
  10. dodajemy czosnek
  11. 6. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  12. mieszamy całość
  13. 7. Przygotuj drugi sos w innym pojemniku. Pomidora umyj i osusz. Pomidora przekroić na pół i zetrzeć miazgę na grubej tarce, skórkę wyrzucić (opcjonalnie można użyć blendera). Weź dojrzałego pomidora, mięsisty, słodkawy w smaku, wtedy sos będzie bardziej nasycony. Dodaj olej roślinny, drobno starty czosnek, sól do smaku, pieprz. Dodałam jeszcze jedną szczyptę suszonego majeranku i sporo soku z cytryny.
  14. przygotowujemy drugi sos
  15. 8. Wszystko dobrze wymieszaj, posmakuj i w razie potrzeby dodaj brakujące składniki.
  16. mieszamy całość
  17. 9. Pozostaw sosy do zaparzenia, a resztę przygotuj.
  18. odstawiamy sosy
  19. 10. Opłucz warzywa, osusz je ręcznikiem i posiekaj tak drobno, jak to możliwe.
  20. posiekamy warzywa
  21. 11. Rozpal grill, poczekaj, aż drewno się wypali i pozostaną dobre węgle. Podgrzej ruszt, na którym usmażysz bakłażana.
  22. rozpalamy grill
  23. 12. Połóż niebieskie na grillu. Pozostaw je, aż pojawi się piękny złoty kolor. Z czasem może to zająć od jednej do kilku minut (w zależności od tego, jak gorący jest grill).
  24. pieczemy bakłażany
  25. 13. Odwróć bakłażany na drugą stronę i pozostaw na węglu drzewnym do miękkości. Podczas gotowania kawałki można kilkakrotnie przewracać. Należy skupić się przede wszystkim na miękkości i wyglądzie apetycznego brązowo-złotego koloru.
  26. pieczemy bakłażany z dwóch stron
  27. 14. Usuń gotowe niebieskie z kratek. Rozprowadź sos sojowo-czosnkową na połowie smażonych bakłażanów silikonowym pędzelkiem.
  28. rozprowadzamy sos sojowy-czosnkowy na połowie bakłażanów
  29. 15. Na wierzchu posyp ziołami.
  30. posypujemy ziołami
  31. 16. Drugą część warzyw rozłóż sosem pomidorowym i posyp ziołami w ten sam sposób.
  32. na druga część bakłażanów rozkładamy sos pomidory i posypujemy ziołami
  33. 17. Grillowane bakłażany są gotowe do podania!
  34. 18. Niebieskie są szczególnie smaczne na zimno, zaparzone i całkowicie nasycone sosami.
  35. 19. Wypróbuj obie opcje marynaty i wybierz, która najbardziej Ci się podoba.
  36. 20. Nasze bakłażany z aromatycznym sosem pomidorowym leciały szybciej niż z marynatą sojowo-czosnkową.
  37. 21. Takie danie można podawać z kebabami, grillowanymi kiełbasami lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!
  38. bakłażany na grillu
Pieczone bakłażany na grillu
Pieczone bakłażany na grillu
Pieczone bakłażany na grillu
Pieczone bakłażany na grillu
Zupa fasolowa według babci
(2)
Bakłażan - eggplant parmigiana
(0)
Wegetariański pasztet z ciecierzycy i soczewicy
(1)
Wegetariańska makaronowa zapiekanka
(17)