Kotlety z kalafiora i kaszy

2020-06-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kotlety z kalafiora i kaszy
Kotlety kalafiorowe - świetna odpowiedź na pytanie wielu młodych gospodyń domowych, co byłoby tak niezwykłe gotować z tego warzywa. Zalety naczynia są oczywiste: jest dość lekkie, smaczne, a jednocześnie nie wymaga długiej zmiany przy kuchence. Kotlety kalafiorowe mają oryginalną niejednorodną konsystencję, co sprawia bardzo przyjemne wrażenie na każdym, kto wypróbuje je po raz pierwszy. Takie danie jest idealne na śniadanie, lunch (możesz zabrać go do pracy w pojemniku), a nawet na lekki obiad, jeśli jesteś zdecydowany pozbyć się kilku dodatkowych kilogramów.

Składniki

    • kalafior: 1 kg
    • jajka: 2 szt.
    • koperek: 2 pęczki 
    • natka pietruszki: 2 pęczek 
    • mąka albo kasza: 80 gram
    • olej roślinny: 3-6 stołowe łyżki 
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby przygotować kotlety kalafiora, rozłóż je na kwiatostany i złóż je w duży durszlak. Spłucz bieżącą zimną wodą i przenieś na patelnię.
  2. przygotujemy kalafior
  3. 2. Wlej kalafior soloną wodą i pozostaw na 30 minut, aby usunąć ewentualne owady (unoszą się na powierzchni). Wrzuć kwiatostany do durszlaka i ponownie spłucz bieżącą wodą.
  4. zalewamy kalafior soloną wodą
  5. 3. Umieść kalafior na patelni i napełnij go gorącą wodą. Sól i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj przez 6 minut na średnim ogniu, a następnie oprzyj w durszlaku.
  6. gotujemy kalafior
  7. 4. Drobno pokrój ugotowany kalafior dużym nożem i przenieś do miski. Ubij jajka lekko trzepaczką i dodaj do posiekanej kapusty. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  8. kroimy ugotowany kalafior, ubijamy z jajką i mąką
  9. 5. Umyj gałęzie koperku i natki pietruszki, dobrze wysusz i posiekaj drobno. Dodaj do masy kalafiora i wymieszaj. Wypróbuj i, jeśli to konieczne, dodaj trochę soli. Możesz też pieprzyć.
  10. dodajemy koperek i pietruszkę
  11. 6. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni o średnicy co najmniej 24 cm. Włóż powstałe mięso mielone kotletów kalafiorowych do garnka w małych porcjach w pewnej odległości od siebie.
  12. smażymy kotlety z kalafiora i kaszy
  13. 7. Smażyć kotlety kalafiorowe po obu stronach, aż będą złotobrązowe (około 4 minut z każdej strony). W razie potrzeby dodaj nieco więcej oleju do garnka. Smacznego !
  14. smażymy kotlety z kalafiora i kaszy z dwóch stron
Kotlety z kalafiora i kaszy
Duszone warzywa z soczewicą
(1)
Indyjski Dhal z czerwonej soczewicy
(1)
Sałatka z komosą ryżową, pieczonym batatem i serkiem capri
(1)
Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami
(2)