Napełnienie na pierożki kapustne z jajkiem

2020-09-07 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Napełnienie na pierożki kapustne z jajkiem
Wypróbuj szybkie i łatwe dodatki do pasztecików z kapusty. Połączenie kapusty i jajek jest najczęstszym nadzieniem do smażonych i pieczonych ciast. W takim przypadku kapustę do nadzienia można dusić na patelni lub szybko zagotować w wodzie. Nadzienie tylko na tym skorzysta: zachowa swoją soczystość i świeżość.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • kapusta biała: 600 gram
    • masło: 50 gram
    • woda: 600 ml
    • koper: 30 gram
    • jajka: 2 szt
    • mielony czarny pieprz: do smaku
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Kapustę można zbierać młode lub stare zbiory. W przypadku młodej kapusty nadzienie okaże się bardziej delikatne, a taką kapustę trzeba gotować mniej: sama jest miękka i soczysta.
  2. 2. Opłucz kapustę, usuń brudne górne liście. Usuń pień i niektóre twarde liście obok niego. Drobno posiekaj przygotowaną kapustę nożem. Gotowe nadzienie nie powinno zawierać dużych twardych kawałków (są to części liści, które są przymocowane do pnia), ponieważ podczas formowania ciasta mogą one rozerwać ciasto. Masa netto rozdrobnionej kapusty powinna wynosić 600 g.
  3. Reklama
  4. 3. W rondelku zagotować 600 ml wody (ilość wody = ilość kapusty), zanurzyć w niej kapustę i ponownie zagotować wodę. Blanszuj kapustę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, jeśli kapusta jest młoda. Jeśli kapusta jest zeszłoroczna, może to potrwać dłużej, około 6-7 minut. Spróbuj kapusty, powinna być miękka.
  5. 4. Wrzuć blanszowaną kapustę do durszlaka, poczekaj, aż cała woda spłynie i wyciśnij nadmiar wilgoci.
  6. 5. Rozpuść masło i wstaw do lodówki. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej.
  7. roztapiamy masło i wkładamy do lodówki
  8. 6. Jajka na twardo z góry i przechowywać w lodówce. Następnie obierz i drobno posiekaj. Nie musisz kroić dużych kawałków, w przeciwnym razie szczypanie ciast będzie niewygodne, a duże kawałki jajek mogą rozerwać ciasto i przysporzyć kłopotów. Im gładsze nadzienie, tym smaczniejsze.
  9. posiekamy drobno posiekane jajka
  10. 7. Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz koperku do smaku można użyć innych ziół: szpinaku, pietruszki, kolendry, świeżego dzikiego czosnku.
  11. drobno posiekamy zioła
  12. 8. Wymieszaj w misce kapustę, jajka na twardo, posiekany koperek i roztopione masło. Posolić i popieprzyć nadzienie i dobrze wymieszać. Należy to zrobić do smaku. Wystarczy spróbować sprawdzić, czy jest wystarczająco dużo soli i przypraw. Oprócz tych produktów do nadzienia czasami dodaje się cebulę smażoną na oleju roślinnym na złoty kolor. Możesz również dodać, jeśli chcesz.
  13. przyprawiamy nadzienie
  14. 9. Nadzienie na pierożki kapustne z jajkami jest gotowe. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby można go użyć jako przystawki lub pełnowartościowego drugiego dania. Smacznego!
Napełnienie na pierożki kapustne z jajkiem
Napełnienie na pierożki kapustne z jajkiem
Pierogi z kaszą, porem i boczkiem
(1)
Pierogi z mięsem
(1)
Pierogi z kurczakiem - świetny dodatek do zup
(2)