Kanapki lawaszu z serem na patelni

2020-09-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kanapki lawaszu z serem na patelni
Pyszne, chrupiące kanapki z lawaszu z nadzieniem serowym. Proste pyszne kanapki można zrobić nie tylko z chleba, ale także z lawaszu. Smażenie chleba pita na patelni tworzy chrupiącą skórkę z pysznym nadzieniem z miękkiego sera.

Składniki

    • cienki lawasz: 200 gram
    • ser twardy: 150 gram
    • jajka: 2 szt
    • koper: 15 gram
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka 
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wskazane składniki do gotowania. Potrzebny jest cienki lawasz pszenny, który łatwo się zgina i nie kruszy. Możesz wziąć dowolny ser według własnego gustu. Używam świeżego kopru, ale można użyć pietruszki lub mieszanki pietruszki i kopru. Jajka należy najpierw ugotować: włożyć jajka do zimnej wody, włożyć do ognia i gotować na średnim wrzeniu przez około 10 minut, następnie schłodzić jajka w zimnej wodzie.
  2. składniki na kanapki z lawaszu z serem
  3. 2. Ugotowane i schłodzone jajka obrać i zetrzeć na średniej tarce. Wyjąć ser z opakowania i zetrzeć na grubej tarce. Opłucz świeży koperek pod bieżącą zimną wodą, wysusz i drobno posiekaj. W głębokiej misce połącz tarte jajka, ser i posiekany koperek. W razie potrzeby (jeśli ser nie jest zbyt słony) dodaj sól do masy.
  4. przygotowujemy nadzienie
  5. 3. Rozłóż liść lawaszu na stole i pokrój w paski. Umieść nadzienie na krawędziach paska lawaszowego.
  6. wykładamy nadzienie na lawaszu
  7. 4. Złóż krawędź, aby utworzyć trójkąt. Składając lawaszu na całej długości w kształcie trójkąta, ukryj nadzienie w chlebie pita.
  8. składamy lawasz
  9. 5. Rezultatem są zgrabne, gęste trójkąty, które dobrze trzymają wypełnienie w środku. Możesz dowolnie składać lawasz - z rurek, kopert lub trójkątów.
  10. trójkąty z lawaszu z nadzieniem
  11. 6. Postaw patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny (porcjami) i podgrzej. Umieść kilka kopert na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
  12. smażymy kanapki z lawaszu z serem
  13. 7. Podawaj gotowe kanapki lavash z serem na gorąco lub schłodzone. Przygotowane na śniadanie takie koperty bardzo je rozjaśniają.
  14. 8. Kanapki z lawaszem okazały się bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i roztopionym serem w środku. Takie kanapki można bardzo dobrze podać na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy czy w podróż - niezawodnie zatrzymują nadzienie w środku. Jedyna rzecz, wydawały mi się trochę suche. Myślę, że to z powodu wybranego sera. Aby tego uniknąć, myślę, że można włożyć do nadzienia bardziej miękki ser lub dodać śmietanę lub majonez, aby uzyskać bardziej delikatną konsystencję. Smacznego !
Kanapki lawaszu z serem na patelni
Kanapki lawaszu z serem na patelni
Kanapki lawaszu z serem na patelni
Faszerowane bagietki z szynką
(1)
Pieczona chrupiąca ciecierzyca
(1)
Grzyby marynowane w occie
(1)
Bruschetta z łososiem i awokado
(1)