Pyszne, chrupiące kanapki z lawaszu z nadzieniem serowym. Proste pyszne kanapki można zrobić nie tylko z chleba, ale także z lawaszu. Smażenie chleba pita na patelni tworzy chrupiącą skórkę z pysznym nadzieniem z miękkiego sera.
Składniki
cienki lawasz: 200 gram
ser twardy: 150 gram
jajka: 2 szt
koper: 15 gram
olej roślinny: 1 stołowa łyżka
sól: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wskazane składniki do gotowania. Potrzebny jest cienki lawasz pszenny, który łatwo się zgina i nie kruszy. Możesz wziąć dowolny ser według własnego gustu. Używam świeżego kopru, ale można użyć pietruszki lub mieszanki pietruszki i kopru. Jajka należy najpierw ugotować: włożyć jajka do zimnej wody, włożyć do ognia i gotować na średnim wrzeniu przez około 10 minut, następnie schłodzić jajka w zimnej wodzie.
2. Ugotowane i schłodzone jajka obrać i zetrzeć na średniej tarce. Wyjąć ser z opakowania i zetrzeć na grubej tarce. Opłucz świeży koperek pod bieżącą zimną wodą, wysusz i drobno posiekaj. W głębokiej misce połącz tarte jajka, ser i posiekany koperek. W razie potrzeby (jeśli ser nie jest zbyt słony) dodaj sól do masy.
3. Rozłóż liść lawaszu na stole i pokrój w paski. Umieść nadzienie na krawędziach paska lawaszowego.
4. Złóż krawędź, aby utworzyć trójkąt. Składając lawaszu na całej długości w kształcie trójkąta, ukryj nadzienie w chlebie pita.
5. Rezultatem są zgrabne, gęste trójkąty, które dobrze trzymają wypełnienie w środku. Możesz dowolnie składać lawasz - z rurek, kopert lub trójkątów.
6. Postaw patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny (porcjami) i podgrzej. Umieść kilka kopert na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
7. Podawaj gotowe kanapki lavash z serem na gorąco lub schłodzone. Przygotowane na śniadanie takie koperty bardzo je rozjaśniają.
8. Kanapki z lawaszem okazały się bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i roztopionym serem w środku. Takie kanapki można bardzo dobrze podać na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy czy w podróż - niezawodnie zatrzymują nadzienie w środku. Jedyna rzecz, wydawały mi się trochę suche. Myślę, że to z powodu wybranego sera. Aby tego uniknąć, myślę, że można włożyć do nadzienia bardziej miękki ser lub dodać śmietanę lub majonez, aby uzyskać bardziej delikatną konsystencję. Smacznego !