Pyszne, szybkie i satysfakcjonujące danie. Spróbuj! Kotlety pieczone w piekarniku gotują się bardzo krótko. Jest bardzo mało aktywnego przygotowania, a piekarnik zajmie się resztą. Mięso z kurczaka jest bardzo apetyczne pieczone pod nakrętką sera.
Składniki
filet z kurczaka: 400 gram
majonez: 30 gram
pomidory: 3 szt
twardy ser: 100 gram
sól: do smaku
suche przyprawy: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wymagane składniki do gotowania. Weź filet z kurczaka, który nie został zamrożony, ale po prostu schłodzony. W przeciwnym razie podczas rozmrażania mięso straci dużo soku, a kotlety okażą się suche. Pomidory można używać w kolorze czerwonym lub żółtym, o ile są smaczne.
2. Filet z kurczaka pokrój wzdłuż na 2 części. Ułóż każdy filet na płycie kuchennej, przykryj folią spożywczą i ubij młotkiem. Po co przykrywać folią? Przy zakrytej folii brzegi ubijanego mięsa nie będą się rozrywać, a plamy z mięsa nie będą latać po kuchni.
3. Przygotuj blachę do pieczenia mięsa. Przykryj papierem do gotowania. Lepiej nie używać w tym celu folii, ponieważ nie przykleja się do gotowego naczynia i psuje wygląd. Rozłóż ubite mięso na przygotowanej blasze do pieczenia. Każdy kęs posyp odrobiną soli i przypraw. Wystarczy użyć mielonego pieprzu jako przyprawy. Posmaruj trochę każdy kotlet majonezem.
4. Dobrze wypłucz pomidory, wytnij miejsce łodygi i pokrój w kółka. Rozłóż pokrojone pomidory na przygotowane mięso.
5. Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Możesz użyć dowolnego sera według własnych upodobań, najważniejsze jest to, że można go łatwo wcierać na tarce.
6. Każdy kotlet obficie posyp tartym serem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 30-40 minut. Kieruj się piekarnikiem. W trakcie pieczenia z mięsa uwolni się sok i pod koniec pieczenia zacznie się grillować. Ser siekany jest całkowicie stopiony i ma złocisty kolor.
7. Wyjąć ugotowane kotlety z piekarnika i ułożyć na przygotowanych talerzach. Podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!
Answering to comment