Placuszki z cukinii i piersi kurczaka

2024-06-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Placuszki z cukinii i piersi kurczaka
Placuszki z cukinii i piersi kurczaka to nie tylko pyszne i pożywne danie, ale także doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Dzięki połączeniu mięsa drobiowego i warzyw, placuszki są pełne białka i witamin, co sprawia, że są idealne na obiad, lunch czy kolację.

Właściwości zdrowotne i alternatywy składników:

Kurczak to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, D i E, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cukinia jest lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu II. Zawiera również dużo błonnika, co wspomaga trawienie.

W przepisie można wykorzystać różne alternatywy składników. Zamiast mąki pszennej można użyć mąki ryżowej, kukurydzianej lub gryczanej, co sprawi, że danie będzie bezglutenowe. Mięso z kurczaka można zastąpić indykiem lub nawet tofu, aby stworzyć wersję wegetariańską.

Kaloryczność:

Całe danie zawiera około 600 kalorii, a jedna porcja (przy założeniu, że danie jest podzielone na cztery części) to około 150 kalorii.

Składniki

    • Pierś z kurczaka podwójna: 1 sztuka
    • Cukinia: 1 sztuka
    • Mąka pszenna: 3 łyżki
    • Jajko: 1 sztuka
    • Natka pietruszki: 1 pęczek
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Olej: do smażenia
    • Papryka ostra mielona Prymat: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie składników: Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut.
  2. 2. Odciskanie soku: Z cukinii odciskamy nadmiar soku i dodajemy ją do kurczaka. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i paprykę ostrą Prymat, mieszamy wszystko dokładnie.
  3. 3. Dodawanie natki pietruszki: Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy całość.
  4. 4. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki z obu stron na złocisty kolor.
  5. 5. Podawanie: Placuszki podajemy na gorąco z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
  6. 6. Wskazówki: Aby placuszki nie rozpadały się podczas smażenia, należy dobrze odcisnąć wodę z cukinii. Można również dodać 2 duże ząbki czosnku do ciasta dla dodatkowego smaku, jeśli nie planujemy podawać placuszków z sosem czosnkowym​. Smacznego!
Placuszki z piersi kurczaka z kukurydzą
(1)
Kurczak Barbecue BBQ z Air Fryer
(1)