Kora orzechowa z brzoskwiniami to wyjątkowe ciasto, które idealnie nadaje się na specjalne okazje. Jest nie tylko pyszne, ale także bardzo efektowne, dzięki warstwom orzechowego ciasta, delikatnego kremu budyniowego, soczystych brzoskwiń i orzeźwiającej galaretki. Przypomina korę drzewa, stąd jego nazwa. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie, ponieważ smak wynagrodzi wszelkie starania.
Alternatywy składników
- Orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub migdałami.
- Delicje mogą być dowolnego smaku – pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe.
- Zamiast galaretki brzoskwiniowej można użyć galaretki cytrynowej.
Wskazówki do przepisu
- Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem przygotowań.
- Aby uzyskać najlepszy smak, ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przez noc.
Korzyści zdrowotne
Głównym składnikiem tego ciasta są orzechy włoskie, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Pomagają one w obniżaniu poziomu cholesterolu, wspierają zdrowie serca i poprawiają funkcje mózgu. Z kolei brzoskwinie dostarczają witaminy C i błonnika, wspomagając układ odpornościowy i trawienie.
Kalorie
- Kaloryczność całkowita: około 4800 kcal
- Kaloryczność na porcję (1 z 12 porcji): około 400 kcal