Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym

2023-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowe, wilgotne, mięciutkie, pachnące malinami ciasto. 

W połączeniu z kremem malinowym i śmietankowym tworzy rozpływające się w ustach niebo. 

Można się zakochać💜 :) Bardzo polecam!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na Ciasto Budyniowe:
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 100 g masła (temperatura pokojowa)
    • 2 łyżki oleju  
    • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego
    • 3/4 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
    • 1,5 opakowania budyniu malinowego 
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1/3 szklanki puree ze świeżych malin (lub mrożonych)
    na malinową bezę:
    • 2 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka budyniu malinowego bez cukru
    • 2 kropelki barwnika spożywczego czerwonego
    do nasączenia:
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    na Krem Malinowy i Śmietankowy:
    • 800 ml śmietanki 30%
    • 300 g malin (świeżych lub mrożonych - najpierw rozmrozić)
    • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
    • 1/2 szklanki cukru (lub mniej / więcej)
    • 1-2 garstki malin

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto Budyniowe: Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  2. 2. Masło utrzeć na puszystą białą masę z cukrami.
  3. Reklama
  4. 3. Dodać olej i ucierać dalej. Następnie dodawać jajka - jedno po drugim, stopniowo (aby masa się nie zważyła).
  5. 4. Dodawać naprzemiennie puree z malin, jogurt i suche składniki - po każdym dodaniu krótko zmiksować.
  6. 5. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  7. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180* - i piec przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć.
  8. 7. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekroić na 2 części.
  9. 8. Malinową bezę: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
  10. 9. Od tego momentu dodawać 1/2 szklanki cukru, partiami - łyżka po łyżce. Ubijać około 7 min. aż kryształki cukru się rozpuszczą.
  11. 10. Dodać proszek budyniowy i ubijać około 1-2 min. Z masy białkowej uformować na blaszce koło o średnicy tortownicy w której pieczone będzie / było ciasto (można sobie pomóc odpinanymi brzegami od tortownicy - przed pieczeniem bezy należy je usunąć).
  12. 11. Wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 180* (bez termoobiegu) i piec 1 min. Natychmiast obniżyć temperaturę do 140-130* i włączyć termoobieg.
  13. 12. Piec / suszyć bezę przez około 1 godzinę 30 min. - należy wyczuć piekarnik.
  14. 13. Beza po wyjęciu powinna sama odchodzić od papieru do pieczenia i być krucha, lekko kremowa. Wystudzić.
  15. 14. Nasączenia: Zmieszać i nasączyć spody ciasta.
  16. 15. Krem Malinowy i Śmietankowy: Żelatynę spożywczą zalać wodą (tylko do przykrycia) i pozostawić na 5 min. aż napęcznieje. Maliny zblendować na puree z 2 łyżkami cukru.
  17. 16. Umieścić w garnuszku i doprowadzić do zawrzenia. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę.
  18. 17. Dobrze wymieszać - można krótko zmiksować dla pewności. Pozostawić do lekkiego stężenia - zamieszać od czasu do czasu.
  19. 18. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i żelatynę deserową. Do 2/3 masy dodać wystudzone, tężejące puree malinowe - zmiksować. Wmieszać pokrojone maliny. Jeśli krem jest zbyt rzadki - włożyć na 5 min. do lodówki.
  20. 19. Odrobinę kremów odłożyć na posmarowanie boków tortu.
  21. 20. Na pierwszy spód wyłożyć większość kremu malinowego, przykryć drugim spodem - nasączyć i wyłożyć resztę kremu malinowego, a na niego krem śmietankowy. Natychmiast przykryć bezą (aby przykleiła się do śmietanki).
  22. 21. Odłożonym kremem (najlepiej śmietankowym) posmarować boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce na min. 1-2 godz.
  23. 22. Przed podaniem pozostawić w cieple na 15-20 min.
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Malinowa chmurka na biszkopcie
(2)
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem
(1)
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
(1)
Kremowy tort karmelowo-mascarpone z jabłkami
(1)
Ciasto makowe z mascarpone
(1)
Raffaello z kaszy jaglanej bez pieczenia
(1)
Tort - Ciasto z musem lustrzanym
(1)