Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym

2024-06-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Delikatne, wilgotne ciasto budyniowe w połączeniu z kremem śmietankowo-malinowym tworzy kompozycję, która rozpływa się w ustach. Maliny, będące głównym składnikiem tego torcika, nie tylko dodają mu niezwykłego smaku, ale są także bogate w antyoksydanty, witaminę C oraz błonnik, wspierając tym samym układ odpornościowy i trawienny. Alternatywnie do malin, można użyć innych owoców jagodowych jak truskawki czy jagody, które również dobrze komponują się z budyniowym ciastem i kremem.

Składniki

    Na Ciasto Budyniowe:
    • Mąka pszenna: 1 i 3/4 szklanki
    • Masło (temperatura pokojowa): 100 g
    • Olej: 2 łyżki
    • Jogurt naturalny: 1 duża łyżka
    • Cukier: 3/4 szklanki (lub troszkę mniej)
    • Budyń malinowy: 1,5 opakowania
    • Jajka: 2 sztuki
    • Żółtka: 2 sztuki
    • Cukier waniliowy: 1 opakowanie
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • Sól: szczypta
    • Puree ze świeżych malin (lub mrożonych): 1/3 szklanki
    Na Malinową Bezę:
    • Białka: 2 sztuki
    • Cukier: 1/2 szklanki
    • Budyń malinowy bez cukru: 1 łyżeczka
    • Barwnik spożywczy czerwony: 2 kropelki
    Do Nasączenia:
    • Woda: 1/2 szklanki
    • Sok z cytryny: 2 łyżki
    Na Krem Malinowy i Śmietankowy:
    • Śmietanka 30%: 800 ml
    • Maliny (świeże lub mrożone): 300 g
    • Żelatyna spożywcza: 3 łyżeczki
    • Żelatyna deserowa: 1 łyżeczka
    • Cukier: 1/2 szklanki (lub do smaku)
    • Maliny do dekoracji: 1-2 garstki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto Budyniowe: Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  2. 2. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. 3. Dodać olej, a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając.
  4. 4. Naprzemiennie dodawać puree z malin, jogurt i suche składniki, miksując krótko po każdym dodaniu.
  5. 5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy.
  6. 6. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Następnie przekroić na 2 części.
  7. 7. Malinowa Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  8. 8. Malinową bezę: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
  9. 9. Dodać budyń malinowy i barwnik, ubić do połączenia składników.
  10. 10. Uformować bezę w kształcie koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. 11. Piec w 180°C przez 1 minutę, następnie zmniejszyć temperaturę do 140-130°C i suszyć przez około 1,5 godziny. Beza powinna być krucha na zewnątrz i lekko kremowa w środku.
  12. 12. Nasączenie: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i nasączyć spody ciasta.
  13. 13. Krem Malinowy i Śmietankowy: Żelatynę spożywczą zalać wodą do napęcznienia. Maliny zblendować z cukrem na puree, zagotować, zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  14. 14. Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier i żelatynę deserową. Do 2/3 masy dodać wystudzone puree malinowe, wymieszać z pokrojonymi malinami.
  15. 15. Na pierwszy spód wyłożyć krem malinowy, przykryć drugim spodem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu malinowego oraz krem śmietankowy. Przykryć bezą.
  16. 16. Dekoracja: Posmarować boki tortu odłożonym kremem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1-2 godziny. Przed podaniem pozostawić w cieple na 15-20 minut.
  17. 17. Przepis ten jest idealny na różne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy inne rodzinne spotkania. Warianty tego ciasta można znaleźć na różnych blogach kulinarnych, gdzie inspiracje na podobne przepisy można znaleźć pod różnymi nazwami i składnikami​.
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
(1)
Tort truskawkowy z mascarpone
(12)
Tęczowy torcik z galaretek
(3)