Konfitura z Płatków Róży

2024-06-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Konfitura z Płatków Róży
Konfitura z płatków róży to niezwykły przysmak, który zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem. Płatki róży są nie tylko piękne, ale także pełne witamin i składników odżywczych, które mogą wspomagać nasze zdrowie. Bogate w witaminę C, mają działanie antyoksydacyjne, co pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym w organizmie. Spożywanie konfitury z płatków róży może wspierać układ odpornościowy, a także poprawiać kondycję skóry dzięki zawartości naturalnych olejków eterycznych.

Alternatywy dla składników:

- Zamiast cukru, można użyć ksylitolu lub miodu, aby nadać konfiturze naturalną słodycz.
- Sok z cytryny można zastąpić kwasem cytrynowym lub sokiem z limonki.
- Hibiskus może być zastąpiony suszonymi płatkami malwy, które również dodadzą pięknego koloru i lekko kwaskowatego smaku.

Składniki

    • Płatki dzikiej róży: 3 szklanki (lub więcej)
    • Suszone kwiaty hibiskusa: 4-5
    • Cukier: 1 szklanka
    • Woda: 2 szklanki
    • Sok z cytryny: 1 łyżka
    • Żelfiks: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Płatki róży: 3 szklanki - Zasypać 3 łyżkami cukru i dodać sok z cytryny. Odstawić na 5 minut.
  2. 2. Blendowanie: Zblendować płatki na różane puree (można dodać łyżkę wody).
  3. 3. Woda: 2 szklanki - Do niewielkiego garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować.
  4. 4. Hibiskus: 4-5 suszonych kwiatów - Wrzucić do wrzącej wody, gotować przez 3 minuty, następnie usunąć.
  5. 5. Różane puree: Dodawać stopniowo do wody z cukrem, mieszając.
  6. 6. Żelfiks: 1 łyżeczka - Gdy masa zacznie błyszczeć, dodać żelfiks, energicznie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia.
  7. 7. Słoiczki: Wyparzone napełnić konfiturą, zakręcić i odstawić do góry dnem.
  8. 8. Chłodzenie: Po 20 minutach odwrócić słoiczki.
  9. 9. Konfitura jest doskonała do kawy, lodów, gofrów, naleśników - przepyszna!
  10. 10. Konfitura z płatków róży doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy, lodów, gofrów i naleśników. Można ją również wykorzystać jako nadzienie do pączków lub drożdżowych bułeczek, co nadaje im wyjątkowego, wyrafinowanego smaku​.

Answering to comment

Keto Tort "Sansrival"
(16)
Najlepsze i najsmaczniejsze "Oponki"
(1)
Knedle ze śliwkami
(1)
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
(1)
Dżem wschodni
(1)
Uniwersalne ciasto kruche
(1)
Kora orzechowa - ciasta
(1)