Uniwersalne ciasto kruche

2020-07-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Uniwersalne ciasto kruche
Uniwersalne ciasto kruche na słodkie i pikantne wypieki! Pyszne, chrupiące i kruche ciasto kruche jest łatwe do zrobienia w domu. Do ciasta kruchego użyjemy najtańszych produktów, takich jak mąka, masło 82%, żółtka jaj i śmietana. Dodaj cukier do kruchego ciasta na słodkie wypieki i przygotuj niesłodzone ciasto bez cukru.

Z kruchego ciasta możesz ugotować różnorodne pyszne domowe ciasta. Są to placki, tarty, tartaletki, tartaletki ze słodkim nadzieniem, z proteinami lub budyniem i innymi dodatkami, lub niesłodzone tartaletki, które można napełniać różnymi sałatkami.

Składniki

    Na słodkie kruche ciasto:
    • mąka: 300 gram
    • masło (schłodzone): 150 gram
    • żółtka: 2 szt
    • kwaśna śmietana: 1 łyżka
    • cukier: 100 gramów
    • sól: na czubku noża
    Do pikantnego ciasta kruchego:
    • mąka: 300 gram
    • masło (schłodzone): 150 gram
    • żółtka: 2 szt
    • kwaśna śmietana: 1 łyżka
    • sól: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przesiej mąkę do miski kombajnu.
  2. 2. Dodaj sól na czubku noża.
  3. 3. Dodaj cukier.
  4. 4. I zimne masło pokrojone w kostkę.
  5. 5. Mieszaj mąkę i masło, z małą prędkością, do stanu drobnych okruchów, przypominających piasek.
  6. 6. Wskazówka: Ciasto można również przygotować w połączeniu z dyszą - nożem. W skrajnych przypadkach możesz posiekać mąkę z masłem na stole za pomocą dużego noża lub zetrzeć masło z mąki na grubej tarce - wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
  7. 7. Teraz dodaj żółtka pojedynczo i wymieszaj za pomocą kombajnu.
  8. 8. Sprawdzamy spójność ciasto- nie jest to okruchy piasku, jest nieco uformowany, ale niewystarczająco.
  9. 9. Dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i ponownie wymieszaj.
  10. 10. Ciasto jest gotowe.
  11. 11. Rozprowadzamy ciasto na stole i szybko zbieramy w kulkę, robię taki baton.
  12. ciasto zebrane w kulkę
  13. 12. Rozwałkuj ciasto kruche między dwoma silikonowymi dywanikami lub między dwoma arkuszami pergaminu, niezbyt cienkimi, o grubości około 1-2 cm, aby później wygodniej było z nimi pracować.
  14. rozwałkowujemy ciasto
  15. 13. Włóż ciasto do lodówki na 2-4 godziny.
  16. 14. Do pikantnego posiekanego ciasta (ciasto jest przygotowywane podobnie do słodkiego, ale bez dodatku cukru).
  17. 15. Rozwałkuj gotowe ciasto kruche na żądaną grubość i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż na złoty kolor.
  18. 16. Z ciasta kruchego można ugotować te tartaletki (tartaletki). Kosze mogą być wykonane ze słodkiego ciasta kruchego, można je gotować z kremem śmietankowym lub kremem proteinowym (patrz wideo), a także pikantne tartaletki na przekąski.


Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką
(1)
Blok czekoladowy wypasiony fit
(1)
Brzoskwioniowe Eton mess z lemon curd
(1)
Knedle ze śliwkami
(1)