Kokosowe ciasto z kremem i bezą

2024-07-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kokosowe ciasto z kremem i bezą
Jeśli tak jak ja uwielbiacie kokos, to to ciasto z pewnością Was zachwyci. Jest ono podwójnie kokosowe, dzięki kokosowej bezie oraz kremowi z mascarpone i gotowanego kokosu. Całość jest otulona kakaowym biszkoptem, z lekką nutką alkoholu, co dodaje mu wyjątkowego smaku i sprawia, że nie jest mdłe.

Kokos jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, magnez oraz żelazo, co czyni go wartościowym składnikiem w naszej diecie. Pomaga w regulacji metabolizmu, wspiera zdrowie serca i ma właściwości antybakteryjne.

Alternatywy składników

  • Biszkopt: Zamiast kakao można użyć mąki migdałowej, co doda ciastu inny, ale równie pyszny smak.
  • Krem kokosowy: Można zastąpić mascarpone jogurtem greckim dla lżejszej wersji kremu.
  • Alkohol: Wódkę można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy, co sprawi, że ciasto będzie odpowiednie dla dzieci.

Korzyści zdrowotne i kaloryczność

Kokos zawarty w cieście dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspierają układ sercowo-naczyniowy i przyczyniają się do uczucia sytości. Jednakże, ze względu na obecność cukru i tłuszczy, ciasto to powinno być spożywane z umiarem, szczególnie przez osoby dbające o linię.

Kaloryczność:
  • Całość: około 3200 kcal
  • Porcja (1/8): około 400 kcal 

Składniki

    Biszkopt (forma 23x28cm.):
    • Jajka: 4 (osobno białka i żółtka)
    • Cukier: 1 szklanka
    • Mąka pszenna: ¾ szklanki
    • Kakao: ¼ szklanki
    • Proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
    • Sól: szczypta
    Beza:
    • Białka: 4
    • Cukier: 1 szklanka
    • Kokos: 150 g
    • Sól: szczypta
    Krem kokosowy:
    • Mleko: ¾ szklanki
    • Kokos: 100 g
    • Śmietanka kremówka: 300 ml
    • Serek mascarpone: 250 g
    • Cukier: 2 łyżki
    • Żelatyna: 1 łyżka
    Dodatkowo do nasączenia:
    • Wódka lub likier kokosowy: ⅓ szklanki
    • Małe bezy do ozdoby (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka jedno po drugim, a na końcu wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i przełóż masę do formy (23x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 180ºC.
  2. 2. Beza: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier, a na końcu kokos. Delikatnie wymieszaj. Formę, w której piekł się biszkopt, ponownie wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę bezową i wyrównaj. Piecz w 130ºC przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100ºC i piecz kolejne 30 minut. Wyciągnij bezę i ostudź.
  3. 3. Krem: Odłóż 1 łyżkę kokosu do dekoracji, resztę zalej mlekiem, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż kokos wchłonie mleko, a cukier się rozpuści. Ostudź. Rozpuść żelatynę w odrobinie wrzątku. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno, połącz z mascarpone i zimną masą kokosową. Dodaj żelatynę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
  4. 4. Składanie ciasta: Biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz wódką. Nałóż połowę kremu na nasączony biszkopt, przykryj bezą, posmaruj drugą połową kremu i przykryj drugim blatem biszkoptu. Rozsmaruj pozostałe dwie łyżki kremu na wierzchu i posyp odłożonym kokosem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. 5. Podsumowanie: Kokosowe ciasto z kremem i bezą to wyśmienity deser, który zadowoli każdego miłośnika kokosu. Dzięki połączeniu różnych tekstur i smaków, jest to ciasto idealne na specjalne okazje. Możliwość modyfikacji składników sprawia, że każdy może dostosować przepis do własnych preferencji. Smacznego!
Sernik śmietankowy z czekoladą
(1)
Ciasto "Czarna Inez" ( czekoladowo - śliwkowa)
(1)
Czekolada - ciasto kokosowe
(1)
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką
(1)
Proste Keks Domowy - Najlepszy i najsmaczniejsze
(1)
Mazurek śliwkowo - czekoladowy
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)