Francuskie jogurtowe ciasto ze śliwkami

2020-04-18 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Francuskie jogurtowe ciasto ze śliwkami
Przepis na to ciasto kilka lat temu przeczytałem w książce Pameli Druckerman „Francuskie dzieci nie plują jedzenia”. Odejmowane i natychmiast testowane. Od tego czasu stał się częstym gościem na stole i ulubieńcem rodziny. Książka między nami, dziewczętami i innymi, jest cudowna i absolutnie nie rozumiem mitu, że ta książka jest dla jajek i młodych matek. Książka dla wszystkich! Gorąco polecam! =)

A teraz o cieście. Sam pomysł jest świetny: Francuzi nazywają to ciasto „pierwszym”, ponieważ robią to ze swoimi dziećmi. Przepis jest niezwykle prosty i wygodny - wszystkie składniki są odmierzane słoikiem jogurtu (150 ml).

Oczywiście nieznacznie dostosowałem proporcje do swojego gustu. Po przepisie znajdziesz fragment książki z oryginalnym przepisem.

Przepis przeznaczony jest na dzieloną formę o średnicy 22-24 cm.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • jogurt: 300 ml
    • jajka: 2
    • cukier: 230 gramów
    • wanilia: 1 gram
    • olej roślinny: 100 ml
    • mąka:  600 gramów
    • soda: 2 grama
    • śliwki: 6 
    • pergamin

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto.
  2. składniki na ciasto śliwkowe
  3. 2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  4. Reklama
  5. 3. Krój śliwki.
  6. pokrojone śliwki
  7. 4. Jogurt, jajka, cukier, wanilię i masło wyłóż do miski.
  8. włożone do miski składniki
  9. 5. Wymieszaj składniki.
  10. wymieszane składniki
  11. 6. W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę i sodę, dodaj do mieszanki jogurtowej.
  12. dodajemy mąkę i sodę
  13. 7. Wymieszaj. Okazuje się, że jest bardzo nieprzyjemna, lepka masa.
  14. przygotowana masa na ciasto
  15. 8. Dodaj śliwki.,
  16. dodajemy śliwki do ciasta
  17. 9. Wymieszaj.
  18. mieszamy ciasto ze śliwkami
  19. 10. Przykryj formularz pergaminem, wylej ciasto.
  20. wykładamy ciasto do formy
  21. 11. Piec 35-40 minut przed meczem suchym. Ciasto powinno być złote, ale miękkie, nawet wilgotne w środku.
  22. upieczone ciasto
  23. 12. Ostudzić na ruszcie, podawać. Smacznego !
  24. podajemy ciasto śliwkowe
  25. 13. Niuanse: 1,6 kawałka śliwki - dla bardzo dużych miłośników nadzienia. I nie zapomnij dostosować ilości cukru, w zależności od tego, co pieczesz. A jednak każde nadzienie daje sok, warto również rozważyć.
  26. 14. Niuanse: Nie widzę powodu, by smarować formę olejem - do ciasta dodaje się warzywa, dobrze rośnie i odrywa się od formy.
Francuskie jogurtowe ciasto ze śliwkami
Francuskie jogurtowe ciasto ze śliwkami
Francuskie jogurtowe ciasto ze śliwkami
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)
Ciasto Euforia
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Apple galette z jabłkami
(1)
Ciasto twarogowe z kawałkami czekolady
(1)
Najlepszy placek na maślance z owocami
(3)