Tort bezowy czyli inaczej beza Pavlovej to według mnie deser na specjalną okazję. Nie znam nikogo kto nie skusiłby się chociaż na mały kawałek tego pysznego deseru i z doświadczenia wiem, że na małym kawałku ciężko skończyć.
Wykonanie nie jest trudne, ale żeby wszystko się udało wymaga cierpliwości i kilku drobnych zabiegów. Starałam się opisać cały proces dokładnie - tak żebyście mogli upiec, przygotować sobie, taką bezę w domu. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni !
Deser Pavlova to rodzaj bezowego tortu, przybranego bitą śmietaną i świeżymi owocami - najczęściej są to owoce jagodowe, brzoskwinie albo kiwi. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Ponoć taki tort został przygotowany po raz pierwszy przez szefa kuchni specjalnie dla Niej kiedy przebywała na turnée w Perth lub Wellington w latach dwudziestych ubiegłego wieku. O pierwszeństwo kłócą się Australijczycy i Nowozelandczycy.
Beza Pavlovej - tort z bitą śmietaną i świeżymi owocami
czas przygotowania : ok. 40 minut + czas suszenia bezy i chłodzenia