Te pierogi są pyszne za sprawą farszu i aromatyczne za sprawą ziół. Powiem szczerze, że takie wypieki drożdżowe lubię najbardziej i piec i jeść 🙂 Smaczne są także jako przekąska na zimno.
Składniki
Ciasto:
mąka pełnoziarnista: 500 gramów
drożdży świeżych: 25 gramów
jajka: 1
ciepłe mleko: 250 militry
cukier: 1 łyżeczka
roztopione masło: 30 gramów
sól: 1 łyżeczka
Farsz:
pierś z kurczaka - 250 gramów
cebulia: 90 gramów
masło: 10 gramów
czosnek: 1 ząbek
pomidorówkoktajlowych - 60 gramów
bazylia: 6 liści
natki pietruszki: 2 łyżki
tymianek: 1 łyżeczka
ser feta: 60 gramów
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Wykonanie przepisu
1. Najpierw składniki na ciasto gnieciemy w misce i zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
2. Wtedy pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażymy na maśle. Cebulę i czosnek posiekamy, dodajemy do kurczaka i również podsmażamy. Lekko wystudzamy.
3. Pomidorki kroimy na pół, bazylię i pietruszkę posiekamy. Wszystko to, a także sól, pieprz, tymianek dodajemy do podsmażonego wcześniej kurczaka, mieszamy. Na końcu dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy wyciąć koła, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Aby pierogi się lepiej zlepiały warto zwilżamy wodą obrzeża wyciętych kół.
5. Pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego!
Answering to comment