Przekąski ‘do ręki’ sprawdzają się idealnie na wszystkie okazję i każdy inny dzień. Reguła ta za każdym razem, przynajmniej u mnie w domu się potwierdza. Czy są to słodkie ciastka, czy obłędne, pieczone paszteciki mojej mamy. Wracając z Turcji miałam głowę pełną nowych smaków i aromatów, a notatnik pełen nazw dań i przepisów do wypróbowania. Kuchnia Turecka wyjątkowo bardzo mi odpowiada i myślę, że jeszcze nie raz tam wrócę.
Börek to nadziewany placek wykonany najczęściej z ciasta filo i zawijany w różne formy. Z nadzieniem często mięsnym, warzywnym lub serowym.
Dzisiejszy przepis bardziej przypomina paszteciki, a zagniatanie ciasta filo jest zbędne. Nadziany cukinią z dodatkiem sera jest pełen smaku i aromatu. Dodatek charakterystycznej czarnuszki lekko zaostrza smak i jest idealnym dopełnieniem, polecam.