Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera

2022-07-20 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera
Przekąski ‘do ręki’ sprawdzają się idealnie na wszystkie okazję i każdy inny dzień. Reguła ta za każdym razem, przynajmniej u mnie w domu się potwierdza. Czy są to słodkie ciastka, czy obłędne, pieczone paszteciki mojej mamy. Wracając z Turcji miałam głowę pełną nowych smaków i aromatów, a notatnik pełen nazw dań i przepisów do wypróbowania. Kuchnia Turecka wyjątkowo bardzo mi odpowiada i myślę, że jeszcze nie raz tam wrócę. 

Börek to nadziewany placek wykonany najczęściej z ciasta filo i zawijany w różne formy. Z nadzieniem często mięsnym, warzywnym lub serowym.

Dzisiejszy przepis bardziej przypomina paszteciki, a zagniatanie ciasta filo jest zbędne. Nadziany cukinią z dodatkiem sera jest pełen smaku i aromatu. Dodatek charakterystycznej czarnuszki lekko zaostrza smak i jest idealnym dopełnieniem, polecam.   

Składniki

    Farsz:
    • 900 g cukinii
    • 2 cebule, pociekanie
    • 300 g białego sera
    • około 30 ml oleju słonecznikowego – 3 łyżki 
    • połowa pęczka pietruszki, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki, chili
    • 1 łyżeczka curry
    • 5 ząbków czosnku
    Ciasto:
    • 4 szklanki mąki
    • Pół szklanki ciepłej wody
    • 0,8 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
    • 1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    • 1 jajko, roztrzepane
    • kilka łyżek mleka
    • czarnuszka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju – najlepiej w garnku. Dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinie bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gotujemy około 5 do 7 minut, aż całość zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu, a na końcu odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  2. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pośrodku wlewamy pół szklanki wody i pół szklanki oleju. Dokładnie zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy takiej ilości ciasta jest to co najmniej 15 minut, możemy też wykorzystać odpowiednią końcówkę miksera.
  3. 3. Ciasto dzielimy na kilka części – u mnie 7, układamy na posmarowanej pozostałą ilością tłuszczu tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę.
  4. 4. Podsypując mąkę, każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek – jak na zdjęciu. Na środku wzdłuż rozkładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i kroimy na pojedyncze ‘paszteciki’.
  5. 5. Borek układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Wykładanie papierem nie jest konieczne, lecz możemy go użyć.
  6. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na blasze, około 20 minut, najlepiej do uzyskania złotego koloru.
Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera
Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera
Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera
Zakąska na krakersach
(1)
Uroczystość urodzinowa, przekąski - stół dla dorosłych
(1)
Przepis na Arancini - ryżowe kulki risotto z serem
(1)