Kartacze na kapuście z mięsem

2024-06-19 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kartacze na kapuście z mięsem
Kartacze, znane również jako cepeliny lub kołduny, to tradycyjna potrawa regionalna z północno-wschodniej Polski. Są to owalne kluski ziemniaczane wypełnione mięsem i zawinięte w liście kapusty. Przepis, który przedstawiamy, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, co podkreśla jego autentyczność i wyjątkowość. Danie to jest nie tylko smaczne, ale również sycące i pełne wartości odżywczych.

Korzyści zdrowotne:

Głównym składnikiem kartaczy są ziemniaki, które są bogate w witaminę C, potas oraz błonnik. Ziemniaki wspomagają trawienie, regulują ciśnienie krwi i wzmacniają układ odpornościowy. Mięso, które jest używane jako farsz, dostarcza wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. Dodatek kapusty zwiększa ilość witaminy K, C oraz błonnika, co wspomaga zdrowie jelit i poprawia metabolizm.

Alternatywy składników:

- Zamiast kaszy manny można użyć mąki ziemniaczanej, aby masa była bardziej zwarta.
- Mięso wieprzowe można zastąpić mielonym mięsem z indyka, wołowiny, a nawet farszem z grzybów czy kapusty kiszonej, dla wersji wegetariańskiej.
- Masło można zastąpić olejem kokosowym lub oliwą z oliwek dla zdrowszej wersji.

Wartości odżywcze:

Całe danie zawiera około 3200 kalorii, co daje około 400 kalorii na porcję.

Składniki

    • Ziemniaki: 2 kg
    • Kasza manna: 1 kg
    • Sól, pieprz: do smaku
    • Wędlina: 20 dag (dowolna, np. boczek, szynka)
    • Kapusta: mała główka
    • Cebula: 1 sztuka
    • Masło: pół kostki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie ziemniaków: Zetrzyj surowe ziemniaki na tarce o drobnych oczkach.
  2. 2. Przełóż je do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu. Otrzymaną masę połącz z kaszą manną, dodaj sól i pieprz.
  3. 3. Formowanie kartaczy: Z przygotowanej masy ziemniaczanej formuj owalne placuszki na dłoni.
  4. 4. Na środku każdego placuszka umieść pokrojoną wędlinę. Zawiń ziemniaczaną masę wokół farszu, tworząc kształt owalnych klusek.
  5. 5. Zawijanie w kapustę: Liście kapusty obgotuj przez kilka minut, aby były miękkie.
  6. 6. Owijaj każdą kartaczę liściem kapusty i układaj w naczyniu żaroodpornym.
  7. 7. Podsmażanie cebuli: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, aż będzie złocista.
  8. 8. Polaną omastą cebulową kartacze ułóż w naczyniu.
  9. 9. Pieczenie: Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w temperaturze 200°C.
  10. 10. Podanie: Kartacze najlepiej smakują podawane ze śmietaną lub z podsmażoną cebulką. Można je również podać z ogórkiem kiszonym, który dodaje potrawie wyrazistości.
  11. 11. Inspirując się tradycją i dostosowując recepturę do współczesnych smaków, kartacze na kapuście z mięsem pozostają jednym z ulubionych dań kuchni polskiej.
Kartacze na kapuście z mięsem
Kartacze na kapuście z mięsem
Kartacze na kapuście z mięsem
Zapiekanka z batatów ze szpinakiem i kurczakiem
(2)
Zupa fasolowa z ziemniakami
(1)