Gotowanie wieprzowiny zapiekanej z ananasem, ziemniakami i serem.
Składniki
wieprzowina (może być schab): 500 gram
ziemniak: 500 gram
ananas w puszkach (pierścienie).
twardy ser: 150-200 gram
majonez: 6 łyżek stołowych
czosnek: 5 ząbków
sól
zmielony czarny pieprz
Wykonanie przepisu
1. Pokrój mięso na plasterki o długości 1-1,5 cm.
2. Pokrój ziemniaki w koła o grubości 1 cm.
3. Pocieraj ser.
4. Umieść majonez i czosnek (pozwól czosnkowi przejść przez prasę czosnkową) w jednym pojemniku.
5. Dobrze wymieszać.
6. Połóż ziemniaki na folii.
7. Połóż wieprzowinę na ziemniakach. Trochę soli i pieprzu.
8. Smaruj wieprzowinę majonezem.
9. Umieść ananasa na majonezie.
10. Posyp wszystko serem.
11. Owiń folię i rozłóż na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Następnie rozłóż folię i piecz przez kolejne 7-10 minut, aż na serze powstanie skorupa.
12. Pieczona wieprzowina z ananasem, ziemniakami i serem jest gotowa.