1. Na początku musimy mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, jeżeli płaty mają więcej niż 1 cm rozbić je lekko, oprószyć solą i pieprzem czarnym, przesmażyć na silnym ogniu do ścięcia pierwszej warstwy, przełożyć na talerz.
2. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na złoto.
Reklama
3. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, zaszklić krótko na niewielkiej ilości oleju, odłożyć do miseczki.
4. Następnie pieczarki dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć, dodać trochę soli, odłożyć do miseczki.
5. Następnie składniki sosu dokładnie połączyć ze sobą.
6. W szerokim i płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarować olejem i ułożyć plastry mięsa, następnie wyłożyć cebulę i grzybki.
7. Na koniec wykładamy paprykę.
8. Całość zalać sosem, rozprowadzić go tak by przykrył mięso.
9. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć mięso i piec około 60 minut - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie - bez przykrycia.
10. Na zakończenie w trakcie pieczenia ze dwa razy przemieszać mięso z sosem. Smacznego !