Gotowanie na parze z wykorzystaniem parowaru jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Jedzenie przygotowane tym sposobem cechuje się niską utratą witamin i składników mineralnych w trakcie gotowania. Używając parowaru, unika się ryzyka przypalenia lub wykipienia potrawy. Ponadto, uzyskane dania są lekkostrawne i nie wymagają dodatku tłuszczu ani dużej ilości soli. Garnek parowy ostatnio jest dla mnie prawdziwą ucieczką w kuchni. Po prostu wrzucamy jedzenie, zostawiamy je i nie myślimy o tym. Oczywiście jak garnek nie jest elektryczny to nie wyłączy się automatycznie, ale raz zdarzyło mi się, że musiałem iść do sklepu i kiedy wróciłem, stwierdziłem, że ziemniaki się kleiły, ale garnek nie był uszkodzony, nie trzeba było go obierać.
Dlczego garnki parowe nie są tak popularne, jak prawdopodobnie powinne być? Moim zdaniem, ponieważ większość ludzi lubi używać tłuszczu do gotowania mięsa, a potrawy gotowane na parze tego nie wymagają.
Czy warto kupić garnek tylko na warzywa? Zdecydowanie warto! Marchewki, ziemniaki, kalafiory, brokuły – ich smak po ugotowaniu na parze jest po prostu doskonały! A ugotowany ryż w garnku parowym (innych kasz jeszcze nie próbowałem, ale myślę, że to samo) jest nieporównywalnie smaczniejsz!
Tym razem postanowiłem gotować na obiad i ledwo czekałem, aż jedzenie się zagotuje, bo cudowny zapach obiadu roznosił się po całej kuchni!