Jesienne ciasto z gruszką i marchewką

2024-06-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Jesienne ciasto z gruszką i marchewką
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką to wyjątkowy deser, który idealnie wpisuje się w klimat tej pory roku. Gruszki i marchewki to składniki, które nie tylko dodają ciastu niesamowitego smaku, ale również dostarczają wielu cennych wartości odżywczych. Gruszki są bogate w błonnik, witaminę C i potas, co korzystnie wpływa na naszą odporność i układ trawienny. Marchewki, z kolei, są źródłem beta-karotenu, witaminy K i antyoksydantów, wspierających zdrowie oczu i skóry.

Wartości odżywcze:

Ciasto to ma około 2500 kalorii w całości, a jedna porcja (zakładając, że ciasto podzielimy na 12 kawałków) ma około 208 kalorii.

Alternatywy składników:

Jeśli nie masz pod ręką mąki orkiszowej, możesz użyć mąki pełnoziarnistej lub pszennej. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych lub migdałów. Almette jabłko-gruszka można zastąpić innym serkiem o podobnym smaku, a kwaśne jabłko można zamienić na inne twarde, kwaskowate jabłko, jak Granny Smith. 

Składniki

    Ciasto:
    • Jaja: 4
    • Cukier: 5 łyżek
    • Mąka orkiszowa: 7 łyżek
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • Zmielone orzechy włoskie: 6 łyżek
    • Marchewki: 3
    • Olej: 1 łyżka
    • Sól: szczypta
    Budyń gruszkowy:
    • Gruszki: 4 (ok. 1 kg)
    • Kwaśne jabłko (np. antonówka): 1
    • Cukier: 2 łyżki
    • Aromat waniliowy: kilka kropel
    • Woda: 1/2 szklanki
    • Budyń waniliowy: 1 opakowanie
    Masa serowo-śmietanowa:
    • Śmietana 30%: 200 ml
    • Serek Almette jabłko-gruszka: 2 opakowania
    • Żelatyna: 2 łyżeczki (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody)
    • Cukier puder: do smaku (1 łyżka)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: Ubij białka z solą, następnie dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka, olej, orzechy, proszek do pieczenia, mąkę oraz startą marchewkę. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrój na dwie równe części.
  2. 2. Budyń gruszkowy: Obierz i pokrój gruszki oraz jabłko. Wymieszaj owoce z cukrem i aromatem waniliowym, odstaw na chwilę, aby puściły sok. Gotuj owoce na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Budyń rozpuść w wodzie, wlej do owoców i zagotuj. Ciepły budyń rozprowadź na obu częściach ciasta.
  3. 3. Masa serowo-śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Serki Almette zmiksuj w oddzielnym naczyniu, następnie stopniowo dodawaj do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Połowę masy wyłóż na jedną część ciasta posmarowaną budyniem, przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą masy. Całość można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką
Lekki sernik z truskawkową skorupką
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Tarta cytrynowa z kremem
(1)
Sernikobrownie z wiśniami
(1)
Biszkopt z truskawkami i polewą
(1)
Tarta z kremem budyniowym
(1)
Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami
(1)
Ciasto marchewkowe najlepsze
(1)