Szybkie i smaczne ciasto jogurtowe, bardzo podoba mi się na wieczór z herbatą !
Ciasto ładnie wyrosło, dzięki temu, że użyłam do jego zrobienia jogurtu wiśniowego miało lekko różowy kolor i było bardzo smaczne :)
Składniki
mąka pszenna typ 405- 550: 350 gramów
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
jajka: 2
jogurtu (użyłam wiśniowego: 300 gramów
cukier pudru: 60 gramów
cukier waniliowy
olej: pół szklanki
banany: 1 duży lub 2 małe
Wykonanie przepisu
1. Najpierw piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzanie od dołu) aby się nagrzał.
2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Następnie dodajemy jajka, jogurt, olej i mieszamy do połączenia składników. Można użyć do tego celu miksera, ale najlepiej (i najszybciej) jest wymieszać łyżką.
4. Gdy masa jest gładka to przekładamy ją do formy o wymiarach 21x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Obracamy banana, kroimy w plasterki i układamy na cieście.
6. Kładziemy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !