Jak i jak długo gotować płuca?

2022-12-06 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Jak i jak długo gotować płuca?
Płuca świni.

Historia zaczęła się, gdy byłem w pracy i powiedziałem jej, że moja córka poprosiła mnie o ugotowanie jej mięsa, jak za dawnych czasów, gdy jej babcia sama hodowała świnie. Na początku nie miałem pojęcia o jakim mięsie mówiła. Potem dodała, że "mięso pływa" po ugotowaniu. Zrozumiałam, że mówiła o płucach. A kiedy opowiedziałam jej o tym w pracy, następnego dnia dostałam w prezencie domowe świńskie płuco. Teraz jest dobrze, pomyślałem. Dlatego tym razem opowiem jak ugotować świńskie płuco i jak długo, aby było gotowe do spożycia.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • płuca świni
    • woda
    • sól
    • liście laurowe
    • ziarna pieprzu
    • marchewki
    • cebule
    • seler (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jeśli gotujesz mrożone płucka, rozmrażaj je w temperaturze pokojowej.
  2. 2. Następnie dobrze wypłukać i przykryć zimną wodą. Zmieniaj wodę kilka razy, aż będzie czysta i nie będzie już krwawa. Idealnie jest moczyć się przez co najmniej kilka godzin i w tym czasie zmieniać wodę co najmniej kilka razy.
  3. Reklama
  4. 3. Na płuca wybierz wysoki garnek, aby nie trzeba było napełniać go do pełna, ponieważ płuca podczas gotowania będą unosić się na powierzchni wody. Do garnka włożyć płuca, dodać dużo soli, liście laurowe, ziarna pieprzu, marchewkę, cebulę i seler jeśli mamy.
  5. 4. Doprowadzić do wrzenia, odlać szumowiny i zanieczyszczenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  6. 5. Po tym czasie widelec lub coś ostrego nie powinno spowodować napływu krwawego płynu do płuc.
  7. 6. Płuca można jeść ugotowane od razu z ulubionym dodatkiem, można też zrobić coś z płucami już ugotowanymi.
  8. 7. Bardzo przydatne jest jednak zamrożenie płuc w porcjach po ugotowaniu i w razie potrzeby wyjęcie ich z komory.
Kotlety z wątroby królika
(1)
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną
(1)
Karkówka z grilla
(1)
Królik w śmietanie
(2)
Schab pieczony w rękawie
(1)
Wątroba wołowa wschodnia
(17)
Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
(1)