Masło z orzechów laskowych

2022-12-16 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Masło z orzechów laskowych
Masło orzechowe jest uwielbiane przez wielu, przynajmniej w moim najbliższym otoczeniu, ale rzadko robione w domu. Często jestem nawet pytana, gdzie można kupić smaczne i dobrej jakości masło orzechowe. Z pewnością istnieje kilka dobrych opcji kupionych w sklepie, ale moim osobistym faworytem jest domowa robota, więc dlaczego nie spróbować zrobić własnej?

Może na pierwszy rzut oka brzmi to skomplikowanie, ale naprawdę jest więcej niż proste 🙂

Jak zrobić masło orzechowe?

Do masła orzechowego będziesz potrzebował.... Orzechy. Krótko mówiąc, wystarczy je rozgnieść robotem kuchennym. Sam proces zajmie zaledwie 10 minut. Nie przejmuj się, gdy na początku zobaczysz luźne kawałki orzechów - bardzo szybko zamieni się w masło! Najważniejsze, aby zmielić orzechy, gdy są jeszcze ciepłe, gdyż wtedy znacznie szybciej się rozpadną. A im dłużej trwa proces mielenia, tym gładsza będzie konsystencja.

Różne orzechy będą też wymagały innego przygotowania, np. orzechy laskowe muszą być pozbawione skórki - nie używaj ich do masła orzechowego, bo dodają goryczy.

Dlaczego nie kupić zamiast robić?

Wykonanie masła orzechowego we własnej kuchni zapewni, że jest ono pozbawione zbędnych dodatków, a Ty możesz cieszyć się świeżym, niezastygłym produktem. Łatwo też zapomnieć o wymieszaniu oleju na górze słoika i próbować mieszać produkt, który już lekko stwardniał.

Możliwe warianty

Reklama

Jak już wspomniałam, potrzebne będą orzechy. A potem - użyj wyobraźni i swoich życzeń. Można mieszać różne rodzaje orzechów, słodzić je, solić, aromatyzować, dodawać wszelkiego rodzaju dodatki. Moimi ulubionymi dodatkami są:

- Wiórki kokosowe;
- Syrop (klonowy, z agawy);
- Ziarna słonecznika;
- Nasiona konopi;
- Kakao;
- Wanilia;
- Cynamon.

Jak przechowywać masło orzechowe


- Masła orzechowe możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez około miesiąc.
- Przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. W lodówce produkt lekko twardnieje, ale nic złego się nie dzieje.
- Kiedy masła orzechowe rozwijają nietypowy zapach, to prawdopodobnie znak, że czas się z nimi pożegnać.

Nadają się wszystkie orzechy, ale w mojej rodzinie najpopularniejszy jest orzech laskowy. Więc właśnie to zamierzam dzisiaj zrobić. :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Orzechy laskowe: 2 filiżanki
    Potrzebne będą również:
    • mikser

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw upraż dwie filiżanki orzechów laskowych w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. 2. Pozostawić orzechy do ostygnięcia.
  3. Reklama
  4. 3. Następnie ręcznie obrać ze skórek (można zawinąć w ręcznik lub inny materiał).
  5. 4. Orzechy umieścić w blenderze i mielić przez około 10 minut. Smacznego!
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)
Pieczone w piecu domowe hot-dogi
(1)
Bułka drożdżowa z maszyny do chleba
(2)