Wybierz przyprawy według własnego gustu i przygotuj pyszną przekąskę! Pieczarki gotuj na grillu na świeżym powietrzu lub w domu z rodziną. Bardzo smaczne, soczyste i lekkie. Idealne do kebabów, grillowanych kiełbasek lub grillowanych ziemniaków.
Składniki
pieczarki: 700 gram
pomidory koktajlowe: 160 gram
cukinia: 120 gram
boczek: 100 gram
olej roślinny: 3 stołowe łyżki
sos sojowy: 2 stołowe łyżki
przyprawy suszone: 1.5 łyżeczki
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj główne składniki. Umyj pieczarki i pozostaw na chwilę do wyschnięcia lub osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli grzyby mają zbyt długie nogi, należy je trochę odciąć, pozostawiając około 1 centymetra od czapki, w przeciwnym razie pieczarki będą niewygodne do nałożenia na szpikulec. W recepturze wykorzystano białe i brązowe pieczarki.
2. Umyj pomidorki koktajlowe i cukinię. Wysuszyć również serwetkami. Cukinię pokroić w cienkie plasterki o szerokości około 3-4 milimetrów. Boczek pokroić w plasterki o szerokości około 3 milimetrów.
3. Przygotuj marynatę. Wlej olej roślinny i sos sojowy do głębokiego pojemnika. Dodaj swoje ulubione przyprawy i przyprawy. Zgodnie z przepisem: suszony czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia sucha, papryka czerwona, pieprz czarny, papryczka chili mielona (wszystko w ilości 0,25 łyżeczki) W razie potrzeby dodaj szczyptę soli, zwykle sos sojowy dość. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
4. Pieczarki, pomidory koktajlowe wysyłane są do czystej plastikowej torby.
5. Dodać tam kawałki boczku i cukinii. Polej opatrunkiem i zawiąż worek.
6. W zawiązanej torbie wszystko wymieszaj, lekko wykręcając rękami. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie złamać grzybów. Zostaw wszystko do marynowania w zamkniętej torebce na kilka minut. Podczas przygotowywania grilla jest zwykle wystarczająco dużo czasu.
7. Rozpal grill, poczekaj, aż drewno się wypali, a węgle pozostaną.
8. Szaszłyk z pieczarkami. Z podanej ilości składników uzyskano 6 dużych szpikulec. Dwie z boczkiem, dwie z pomidorkami koktajlowymi i dwie z cukinią. Warto naciągać jeden po drugim, najpierw pieczarki, potem boczek itp. Na innym szaszłyku na przemian pieczarki sznurek i pomidorki koktajlowe. Trzeci szaszłyk to połączenie pieczarek z cukinią.
9. Umieść szpikulec na węglach. Smażyć, od czasu do czasu obracając, aż będzie miękki. Czas gotowania zależy od ilości węgli i stopnia nagrzania. Gotowanie trwa około 10-15 minut.
10. Wyjmij gotowe grzyby z grilla i podawaj.
11. Ta przystawka jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli masz kebaby, najpierw usmaż mięso, a następnie grzyby. Smacznego!