Duszone grzyby z groszkiem

2020-05-22 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Duszone grzyby z groszkiem
Potrawy z grzybów są szczególnie istotne podczas Wielkiego Postu. Ja sam nie przestrzegam postu, ale staram się gotować wiele lekkich potraw: sałatki, płatki zbożowe, duszone warzywa i grzyby. Nie wykluczam z diety kwaśnej śmietany, masła, twarogu i jajek, ale w minimalnych ilościach i wcale nie gotuję mięsa, smalcu, klopsików, smażonej ryby i kotletów.

Dzisiaj opowiem o bardzo prostym, ale satysfakcjonującym daniu: pieczarkach duszonych z groszkiem w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną. Gotowanie tego dania zajmuje około 30 minut, a gotowanie jest dość łatwe.

Potrzebujesz mrożonego zielonego groszku. Cóż, lub w puszkach (gorzej). Jeśli tak, użyj konserwowanych pomidorów lub soku pomidorowego. Na mój gust można też ugotować koncentrat pomidorowy, ale pomidory są smaczniejsze.

Danie z pieczarek, którego przepis można zobaczyć tutaj, można podawać jako niezależne. Jeśli chcesz, aby posiłek był bardziej satysfakcjonujący, dodaj rustykalne ziemniaki lub ryż jako dodatek. Moim ulubionym dodatkiem do tego gulaszu jest kasza gryczana, ale jestem trochę skłonny do tego)).

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • sierpowych pieczarek (lub białych): 500 gram
    • mrożonego zielonego groszku: 2 szklanki
    • cebule (lub jedna duża): 2
    • konserwowanych pomidorów (lub soku pomidorowego): 1 szklanka
    • stołowe. łyżki kwaśnej śmietany: 2 łyżki
    • mielony czarny pieprz: do smaku
    • papryka: do smaku
    • suszony lub świeży koperek: do smaku;
    • sól: dla smaku;
    • łyżka oleju roślinnego do smażenia: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj składniki: jeśli używasz pomidorów w puszkach, obierz je i pokrój w plastry.
  2. przygotowane składniki
  3. 2. Grzyby umyj i obierz, a następnie pokrój w ćwiartki.
  4. pokrojone grzyby w ćwiartki
    Reklama
  5. 3. Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia lub ćwierć pierścienia. Rozgrzej głęboką patelnię z olejem. Smażyć cebule, często mieszając, aż staną się miękkie i złote.
  6. smażymy cebulę
  7. 4. Dodaj pieczarki do cebuli, smaż przez dłuższy czas (około 10-12 minut).
  8. smażymy grzyby s cebulą
  9. 5. W rezultacie grzyby zmniejszą objętość, a ciecz wyparuje z patelni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać.
  10. mieszamy od czasu do czasu dopóki wyparuje
  11. 6. Dodaj suszony koperek, zmielony czarny pieprz z papryką, gotuj grzyby z przyprawami przez kolejne 2-3 minuty.
  12. dodajemy przyprawy
  13. 7. Następnie dodaj pokrojone pomidory, wymieszaj, gotuj przez kolejne 5 minut.
  14. dodajemy pokrojone pomidory
  15. 8. Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać.
  16. dodajemy śmietanę
  17. 9. Posolić do smaku.
  18. solimy do smaku
  19. 10. Na samym końcu dodaj groszek, aby nie gotował długo, w przeciwnym razie się zagotuje.
  20. dodajemy groszek na końcu
  21. 11. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  22. 5 minut
  23. 12. Możesz również dodać przystawkę z gotowanych ziemniaków, makaronu, ryżu, gryki. Smacznego!
  24. przygotowane duszone grzyby z groszkiem
Chicken stir try - gulasz z kurczaka i warzyw
(1)
Polędwica z pieczarkami i sosem
(2)
Kotlety z wołowiny
(1)
Duszone polędwiczki wieprzowe
(1)
Duszone ziemniaki z fasolą
(1)
Irlandzki gulasz jagnięcy
(1)